Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 963333

Određivanje alergena kikirikija u uzorcima keksa i čajnih peciva imunoenzimskom metodom


Tolvajčić, Martina
Određivanje alergena kikirikija u uzorcima keksa i čajnih peciva imunoenzimskom metodom, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 963333 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje alergena kikirikija u uzorcima keksa i čajnih peciva imunoenzimskom metodom
(Determination of peanut allergens in samples of cookies and tea biscuits by immunoenzymatic method)

Autori
Tolvajčić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07

Godina
2018

Stranica
51

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
alergeni, kikiriki, ELISA, informacija o hrani
(allergens, peanut, ELISA, food information)

Sažetak
Tijekom ovog istraživanja, imunoenzimskom ELISA (engl. Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) metodom analizirani su udjeli potencijalnih alergena kikirikija u 28 uzoraka keksa i čajnih peciva iz trgovačkih lanaca, pekarnica i slastičarnica te su prikupljeni stavovi i mišljenja potrošača o kikirikiju i proizvodima od kikirikija kao tvarima ili proizvodima koji uzrokuju alergije. U svih deset analiziranih uzoraka keksa i čajnih peciva iz trgovačkih lanaca detektirani su alergeni kikirikija, a prosječni udio iznosio je 0, 37 mgkg-1. Alergeni kikirikija detektirani su u devet od deset uzoraka keksa i čajnih peciva iz pekarnica, a njihov udio iznosio je prosječno 0, 38 mgkg-1. Prosječni udio alergena kikirikija, detektiranih u osam analiziranih uzoraka keksa i čajnih peciva iz slastičarnica, iznosio je 0, 28 mgkg-1. Rezultati ispitivanja stavova i mišljenja potrošača pokazali su da je 84, 8 % ispitanika upoznato sa pojmom alergije te također 39, 2 % ispitanika smatra kako se kikiriki ubraja u orašaste plodove. Od dvadeset i osam analiziranih uzoraka keksa i čajnih peciva, ELISA metodom detektirani su alergeni kikirikija u dvadeset sedam uzoraka pri čemu su samo dva uzorka iz trgovačkog lanca sadržavala navod o mogućoj prisutnosti alergena kikirikija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tolvajčić, Martina
Određivanje alergena kikirikija u uzorcima keksa i čajnih peciva imunoenzimskom metodom, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tolvajčić, M. (2018) 'Određivanje alergena kikirikija u uzorcima keksa i čajnih peciva imunoenzimskom metodom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tolvaj\v{c}i\'{c}, M.}, year = {2018}, pages = {51}, keywords = {alergeni, kikiriki, ELISA, informacija o hrani}, title = {Odre\djivanje alergena kikirikija u uzorcima keksa i \v{c}ajnih peciva imunoenzimskom metodom}, keyword = {alergeni, kikiriki, ELISA, informacija o hrani}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tolvaj\v{c}i\'{c}, M.}, year = {2018}, pages = {51}, keywords = {allergens, peanut, ELISA, food information}, title = {Determination of peanut allergens in samples of cookies and tea biscuits by immunoenzymatic method}, keyword = {allergens, peanut, ELISA, food information}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font