Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje alergena kikirikija u uzorcima keksa i čajnih peciva imunoenzimskom metodom (CROSBI ID 423373)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tolvajčić, Martina Određivanje alergena kikirikija u uzorcima keksa i čajnih peciva imunoenzimskom metodom / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Tolvajčić, Martina

Marković, Ksenija

hrvatski

Određivanje alergena kikirikija u uzorcima keksa i čajnih peciva imunoenzimskom metodom

Tijekom ovog istraživanja, imunoenzimskom ELISA (engl. Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) metodom analizirani su udjeli potencijalnih alergena kikirikija u 28 uzoraka keksa i čajnih peciva iz trgovačkih lanaca, pekarnica i slastičarnica te su prikupljeni stavovi i mišljenja potrošača o kikirikiju i proizvodima od kikirikija kao tvarima ili proizvodima koji uzrokuju alergije. U svih deset analiziranih uzoraka keksa i čajnih peciva iz trgovačkih lanaca detektirani su alergeni kikirikija, a prosječni udio iznosio je 0, 37 mgkg-1. Alergeni kikirikija detektirani su u devet od deset uzoraka keksa i čajnih peciva iz pekarnica, a njihov udio iznosio je prosječno 0, 38 mgkg-1. Prosječni udio alergena kikirikija, detektiranih u osam analiziranih uzoraka keksa i čajnih peciva iz slastičarnica, iznosio je 0, 28 mgkg-1. Rezultati ispitivanja stavova i mišljenja potrošača pokazali su da je 84, 8 % ispitanika upoznato sa pojmom alergije te također 39, 2 % ispitanika smatra kako se kikiriki ubraja u orašaste plodove. Od dvadeset i osam analiziranih uzoraka keksa i čajnih peciva, ELISA metodom detektirani su alergeni kikirikija u dvadeset sedam uzoraka pri čemu su samo dva uzorka iz trgovačkog lanca sadržavala navod o mogućoj prisutnosti alergena kikirikija.

alergeni, kikiriki, ELISA, informacija o hrani

nije evidentirano

engleski

Determination of peanut allergens in samples of cookies and tea biscuits by immunoenzymatic method

nije evidentirano

allergens, peanut, ELISA, food information

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

19.07.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija