Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Imunoenzimska metoda u određivanju alergena mlijeka (CROSBI ID 423350)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Horvatović, Matea Imunoenzimska metoda u određivanju alergena mlijeka / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Horvatović, Matea

Marković, Ksenija

hrvatski

Imunoenzimska metoda u određivanju alergena mlijeka

Imunoenzimska ELISA (engl. Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) metoda jednostavna je i brza metoda kojom se određuje prisutnost i količina antigena. Budući da se radi o vrlo specifičnoj reakciji antigen-antitijelo, u ovome radu korištena je u cilju određivanja alergena mlijeka u osam uzoraka keksa i čajnih peciva, od čega u četiri uzorka iz trgovačkih lanaca te četiri uzorka iz pekarnica sa zagrebačkog područja. U uzorcima keksa i čajnih peciva iz trgovačkih lanaca nisu detektirani alergeni mlijeka, dok se udio alergena mlijeka određen u tri od četiri analizirana uzorka iz pekarnica kretao u rasponu od 0, 24 mgkg⁻¹ do 0, 32 mgkg⁻¹. Rezultati imunoenzimskih analiza također su uspoređeni s informacijama o hrani naznačenim na analiziranim proizvodima. Uočeno je kako dva uzorka keksa i čajnih peciva iz trgovačkih lanaca u okviru informacija o hrani sadrže navod "može sadržavati" vezan uz prisutnost alergena mlijeka, iako alergeni mlijeka imunoenzimskim analizama nisu detektirani, dok jedan od uzoraka iz pekarnica u kojem su detektirani alergeni mlijeka ne sadrži navod o prisutnosti alergena mlijeka.

alergeni mlijeka, imunoenzimska metoda, informacija o hrani

nije evidentirano

engleski

Immunoenzyme method for milk allergens determination

nije evidentirano

food information, immunoenzyme method, milk allergens

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

10.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam