TEKSTURALNA SVOJSTVA SUŠENIH BUĆA PRI SNIŽENOM TLAKU (CROSBI ID 667734)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Dujmić, Filip ; Marelja, Marko ; Škegro, Marko ; Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Ježek, Damir ; Troha, Ferdinand ; Lasić Monika ; Brnčić, Mladen ;
hrvatski
TEKSTURALNA SVOJSTVA SUŠENIH BUĆA PRI SNIŽENOM TLAKU
U radu se ispituje utjecaj primjene vakuum sušenjem sa ciljem dobivanja proizvoda sa maksimalno očuvanim organoleptičkim i kemijskim svojstvima uspoređujući sa referentnim uzorcima uz maksimalno skraćenje vremena sušenja. Sušenje predstavlja najpoznatiji i najučinkovitiji način konzerviranja namirnica. Vakuum sušenje ili sušenje pod sniženim tlakom pogodna je metoda za sušenje materijala osjetljivih na visoke temperature. Uzorci su obrađeni pri temperaturnom intervalu od 40°C do 70°C, uz podtlak u intervalu od 50 mbara do 1000 mbara (pri atmosferskom tlaku). Utvrđen je minimalan utjecaj na organoleptička (teksturalna) i nutritivna svojstva uz značajno smanjenje vremena sušenja. Vakuum sušenje ili sušenje pod sniženim tlakom je pogodna metoda za očuvanje organoleptičkih i kemijskih svojstava uz značajno smanjenje vremena.
sušenje, vakuum , vakuum sušenje, organoleptička svojstva, tekstura, buća
nije evidentirano
engleski
TEXTURAL PROPERTIES OF VACUUM DRIED PUMPKIN
nije evidentirano
drying, vacuum, pumpkin, texture, sensory properties
nije evidentirano
Podaci o prilogu
0079-0083.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
6th INTERNATIONAL CONFERENCE "VALLIS AUREA" FOCUS ON: RESEARCH & INNOVATION
Katalinic, Branko
Požega : Beč: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna
978-3-902734-10-5
1847-8204
Podaci o skupu
Vallis Aurea – 6th International Conference
poster
20.10.2018-22.10.2018
Požega, Hrvatska