Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 963020

Tri brončanodobne trepanacije iz Hrvatske u kontekstu fenomena prapovijesnih trepanacija


Carić, Mario; Pavičić Tresić, Dinko; Mikić, Ilija; Janković, Ivor; Čavka, Mislav; Novak, Mario
Tri brončanodobne trepanacije iz Hrvatske u kontekstu fenomena prapovijesnih trepanacija // Arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije - Program, sažeci, korisne informacije / Balen, Jacqueline (ur.).
Požega: Hrvatsko arheološko društvo, 2018. str. 35-35 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Tri brončanodobne trepanacije iz Hrvatske u kontekstu fenomena prapovijesnih trepanacija
(Three Bronze Age Trepanations from Croatia in the Context of Prehistoric Trepanations)

Autori
Carić, Mario ; Pavičić Tresić, Dinko ; Mikić, Ilija ; Janković, Ivor ; Čavka, Mislav ; Novak, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije - Program, sažeci, korisne informacije / Balen, Jacqueline - Požega : Hrvatsko arheološko društvo, 2018, 35-35

ISBN
978-953-6335-13-8

Skup
Arheologija Požeške kotline i zapadne Slavonije

Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 08-12.10.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Bioarheolgija ; Osteologija ; Trepanacije ; Prapovijest ; Brončano doba ; Hrvatska
(Bioarchaeology ; osteology ; trepanations ; prehistory ; bronze age ; croatia)

Sažetak
Trepanacija je vjerojatno jedna od najzanimljivijih namjernih intervencija koje nalazimo na ljudskim koštanim ostacima. Slučajevi trepanacije zabilježeni su u brojnim arheološkim populacijama još od neolitika. U ovom radu predstavljene su tri trepanacije zabilježene na lubanjama koje potječu iz tri hrvatska brončanodobna nalazišta. Uz rezultate klasične bioarheološke analize bit će predočeni i rezultati paleoradiografske analize (rentgen i CT). U prvom slučaju riječ je o odraslom muškarcu s nalazišta Cetina koje se datira u rano brončano doba. Druga trepanacija prisutna je na lubanji djeteta s nalazišta Jagodnjak- Krčevine, a riječ je o biritualnoj nekropoli kulture transdanubijske inkrustirane keramike. Treća trepanacija vezana je uz odraslu ženu iz špilje Bezdanjača koja se datira na prijelaz iz srednjeg u kasno brončano doba. Sva tri slučaja pokazuju brojne sličnosti: (i) svi trepanacijski otvori nalaze se na desnoj strani čeone kosti ; (ii) sva tri su ovalnog ili okruglog oblika promjera oko 10 mm ; (iii) u svim slučajevima svod lubanje je kompletno probijen, a u barem dva slučaja rubovi otvora su zarasli. Detaljna makroskopska i paleoradiološka analiza ukazuje na to da je postupak trepaniranja u sva tri slučaja proveden tehnikom struganja. Kako bi se pokušali rasvjetliti motivi koji su doveli do pojave brončanodobnih trepanacija u Hrvatskoj, ova tri slučaja postavit će se u širi kontekst prapovijesnih trepanacija iz Europe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ArheologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2016-06-1450 - Rekonstrukcija prapovijesnog (od neolitika do brončanog doba) načina života na području Hrvatske – multidisciplinarni pristup (Mario Novak, )

Ustanove
Institut za antropologiju