Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 962905

N6/n3 omjer lipida hrane i lipogeneza u dijabetesu: što možemo naučiti iz animalnih modela


Mašek, Tomislav; Starčević, Kristina
N6/n3 omjer lipida hrane i lipogeneza u dijabetesu: što možemo naučiti iz animalnih modela // Hranom do zdravlja / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Mithat (ur.).
Split, 2018. str. 41-41 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
N6/n3 omjer lipida hrane i lipogeneza u dijabetesu: što možemo naučiti iz animalnih modela
(Dietary lipid n6/n3 ratio and lipogenesis in diabetes: what can we learn from animal models))

Autori
Mašek, Tomislav ; Starčević, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Hranom do zdravlja / Jerković, Igor ; Šubarić, Drago ; Jašić, Mithat - Split, 2018, 41-41

ISBN
978-953-7803-09-4

Skup
Hranom do zdravlja

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 18-19. 10. 2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Lipogeneza, n6/n3 omjer lipida, animalni modeli, dijabetes, metabolički
(Lipogenesis, n6/n3 ratio, animal models, diabetes, metabolic syndrome)

Sažetak
Masne kiseline sadržane u organizmu mogu potjecati iz hrane, biti sintetizirane de novo ili pretvorene u različite višestruko nezasićene masne kiseline (biokonverzija). Regulacija koraka biokonverzije uključuje desaturaze i elongaze, kao i različite metabolite (glukoza), hormoni (inzulin) i transkripcijski čimbenike te mikroRNA. Prehrana (dostupnost supstrata) i konkurencija za enzime koji ograničavaju razinu desaturacije, kao i particioniranje u oksidaciju mogu bitno pridonijeti ili čak nadjačati druge regulatorne mehanizme. Dodatno, n6/n3 omjer lipida hrane postao je značajan dio znanstvenih istraživanja nakon otkrića kako osim koncentracija pojedinih masnih kiselina i omjer n6 prema n3 masnim kiselinama ima značajan utjecaj na zdravlje. Kod metaboličkih bolesti, poput dijabetesa i metaboličkog sindroma, dolazi do promjena u lipogenezi u različitim tkivima. Posljedično, profil masnih kiseline jetre i masnog tkiva (glavna mjesta lipogeneze) se značajno mijenja što može imati posljedice i na ostale organe koji ovise o dotoku masnih kiselina iz jetre i masnog tkiva putem cirkulacije. Korištenje animalnih modela za istraživanje lipogeneze tijekom metaboličkih bolesti je izazovno zbog vrlo složene regulacije lipogeneze jetre, kao i raznolikosti animalnih modela u pogledu vrste i soja. Dodatni izazov su razlike u prehrambenim i farmakološkim intervencijama koje se koriste za stvaranje dijabetesa tipa 1 ili 2 ili metaboličkog sindroma.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2014-09-8992 - Nutritivna modulacija metabolizma dokozaheksaenske kiseline kod dijabetičke dislipidemije

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb