Pekarski proizvodi i kuhinjska sol (CROSBI ID 667629)
Prilog sa skupa u časopisu | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Koceva Komlenić, Daliborka ; Jukić, Marko
hrvatski
Pekarski proizvodi i kuhinjska sol
Prehrambeni proizvodi, poput pekarskih i mesnih proizvoda, sireva, gotovih i polugotovih juha, umaka i drugih jela, konzerviranog povrća itd. sadrže tzv. "skrivenu sol". Prema nekim istraživanjima preko kruha i pekarskih proizvoda unosi se 25 30 % kuhinjske soli. Ovaj udio je znatno povećan ponudom pekarskih proizvoda koji su još dodatno posipani solju. Najveći potrošači takvih proizvoda (peciva za doručak) je mlađa populacija, kod kojih se onda još od djetinjstva stvara navika na slani okus. Treba spomenuti i druge pekarske proizvode, kao pite, burek, piroške s različitim nadjevima, koji su često preslani. Stoga bi bilo značajno promijeniti prehrambene navike potrošača vezane uz konzumaciju soli, te su mnoge zemlje u svijetu postavile za cilj postupnu redukciju soli u pekarskim proizvodima. Udjel soli u pekarskim proizvodima se razlikuje u pojedinim zemljama i iznosi 1 2 %, a u Hrvatskoj iznosi oko 2 %, što znači 2 g na 100 g brašna. Sol se dodaje u svrhu poboljšanja okusa pekarskih proizvoda, ali dodatak soli ima i tehnološki aspekt. Sol utječe na razvoj glutena, reologiju tijesta i brzinu fermentacije. Međutim, iako dodatak soli utječe na okus i tehnološka svojstva proizvoda. Istraživanja pokazuju da bi se njegov dodatak u standardne pekarske proizvode mogao smanjiti do 25 % bez značajnijeg utjecaja na kvalitetu proizvoda. U pojedinim zemljama udjel soli u pekarskim proizvodima postupno se smanjivao, prvo za 10 15 %, a potom nakon određenog vremenskog perioda do ukupno 25 % (1, 5 g/100 g brašna). Time se doprinosi dugoročnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a navedeni način smanjenja soli u pekarskim proizvodima preporučuje se kao model i hrvatskim pekarima.
pekarski proizvodi ; smanjenje udjela soli
nije evidentirano
engleski
Salt in bakery products
nije evidentirano
Bakery products ; Salt intake reduction
nije evidentirano
Podaci o prilogu
131-131.
2015.
nije evidentirano
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Sajamski vodič, zbornik radova i izvješća sa sajma
Sanković, M.
Vinkovci: Grad Vinkovci
1846-0437
Podaci o skupu
19. SAJAM ZDRAVLJA
ostalo
17.04.2015-19.04.2015
Vinkovci, Hrvatska