Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pekarski proizvodi i kuhinjska sol (CROSBI ID 667629)

Prilog sa skupa u časopisu | sažetak izlaganja sa skupa

Koceva Komlenić, Daliborka ; Jukić, Marko Pekarski proizvodi i kuhinjska sol // Sajamski vodič, zbornik radova i izvješća sa sajma / Sanković, M. (ur.). 2015. str. 131-131

Podaci o odgovornosti

Koceva Komlenić, Daliborka ; Jukić, Marko

hrvatski

Pekarski proizvodi i kuhinjska sol

Prehrambeni proizvodi, poput pekarskih i mesnih proizvoda, sireva, gotovih i polugotovih juha, umaka i drugih jela, konzerviranog povrća itd. sadrže tzv. "skrivenu sol". Prema nekim istraživanjima preko kruha i pekarskih proizvoda unosi se 25 30 % kuhinjske soli. Ovaj udio je znatno povećan ponudom pekarskih proizvoda koji su još dodatno posipani solju. Najveći potrošači takvih proizvoda (peciva za doručak) je mlađa populacija, kod kojih se onda još od djetinjstva stvara navika na slani okus. Treba spomenuti i druge pekarske proizvode, kao pite, burek, piroške s različitim nadjevima, koji su često preslani. Stoga bi bilo značajno promijeniti prehrambene navike potrošača vezane uz konzumaciju soli, te su mnoge zemlje u svijetu postavile za cilj postupnu redukciju soli u pekarskim proizvodima. Udjel soli u pekarskim proizvodima se razlikuje u pojedinim zemljama i iznosi 1 2 %, a u Hrvatskoj iznosi oko 2 %, što znači 2 g na 100 g brašna. Sol se dodaje u svrhu poboljšanja okusa pekarskih proizvoda, ali dodatak soli ima i tehnološki aspekt. Sol utječe na razvoj glutena, reologiju tijesta i brzinu fermentacije. Međutim, iako dodatak soli utječe na okus i tehnološka svojstva proizvoda. Istraživanja pokazuju da bi se njegov dodatak u standardne pekarske proizvode mogao smanjiti do 25 % bez značajnijeg utjecaja na kvalitetu proizvoda. U pojedinim zemljama udjel soli u pekarskim proizvodima postupno se smanjivao, prvo za 10 15 %, a potom nakon određenog vremenskog perioda do ukupno 25 % (1, 5 g/100 g brašna). Time se doprinosi dugoročnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, a navedeni način smanjenja soli u pekarskim proizvodima preporučuje se kao model i hrvatskim pekarima.

pekarski proizvodi ; smanjenje udjela soli

nije evidentirano

engleski

Salt in bakery products

nije evidentirano

Bakery products ; Salt intake reduction

nije evidentirano

Podaci o prilogu

131-131.

2015.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Sajamski vodič, zbornik radova i izvješća sa sajma

Sanković, M.

Vinkovci: Grad Vinkovci

1846-0437

Podaci o skupu

19. SAJAM ZDRAVLJA

ostalo

17.04.2015-19.04.2015

Vinkovci, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija