Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 962369

Regesti Marittimi Croati, Settecento, Navigazione nell'Adriatico, Fonti documentarie, Vol. III / Hrvatski pomorski regesti, Osamnaesto stoljeće, Plovidba na Jadranu, Vrela, svezak III.


Čolak, Nikola; Podhraški Čizmek, Zrinka (urednica)
Regesti Marittimi Croati, Settecento, Navigazione nell'Adriatico, Fonti documentarie, Vol. III / Hrvatski pomorski regesti, Osamnaesto stoljeće, Plovidba na Jadranu, Vrela, svezak III., Split: Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, 2017 (Regesta)


Naslov
Regesti Marittimi Croati, Settecento, Navigazione nell'Adriatico, Fonti documentarie, Vol. III / Hrvatski pomorski regesti, Osamnaesto stoljeće, Plovidba na Jadranu, Vrela, svezak III.
(Croatian Maritime Regesta, 18th cent., Sources, Navigation in the Adriatic, III vol.)

Autori
Čolak, Nikola ; Podhraški Čizmek, Zrinka (urednica)

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, regesta, znanstvena

Izdavač
Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu

Grad
Split

Godina
2017

Stranica
688

ISBN
978-953-352-008-7

Ključne riječi
Pomorstvo ; Jadran ; 18. stoljeće ; dokumentarna vrela
(Maritime ; Adriatic ; 18th century ; Documentary sources)

Sažetak
Projekt pronalaženja i publiciranja hrvatskih maritimnih dokumenata 18. stoljeća je izvorno osmislio i započeo pokojni prof. Nikola Čolak koji je za života objelodanio „Hrvatske pomorske regeste” sv. I. i II. Radi se o pažljivo prikupljanim izvorima u hrvatskim i talijanskim arhivima u razdoblju od 40 godina, od 1953. do 1996. (do autorove smrti) i obuhvaća dokumente o pomorskom prometu tijekom 18. stoljeća između luka dviju jadranskih obala. U prva dva sveska javnosti je predstavljeno oko 12.000 dokumenata iz Državnih arhiva Venecije, Fana i Ancone. Treći svezak nastavlja započeti niz dokumenata, iznoseći daljnje dokumente iz Državnog arhiva u Veneciji (Archivio di Stato di Venezia), i Državnog arhiva u Anconi (Archivio di Stato di Ancona). I ovaj svezak, kao i prethodni, pruža zanimljive podatke o vrstama i imenima teretnih brodova, o imenima i porijeklu kapetana, brodovlasnika i mornara koji su njima plovili, o robi koju su prevozili, cijenama i porezima, ali i o osobama koje su njima putovale zbog posla, hodočašća ili drugih razloga, o rutama, dogodovštinama svakodnevnog života, sklapanju poslova, brodolomima, gusarstvima, pa čak i svađama. Dokumenti se prenose u obliku regesta (dakle sažetog sadržaja), a njihov obujam (dakle daljnjih 4.000 dokumenata, što sveukupno s prethodno tiskanima u Padovi iznosi 16.000) omogućuje realniju sliku prometa između dviju obala u 18. stoljeću. Urednica je Zrinka Podhraški Čizmek, doktorandica na Poslijediplomskom studiju povijesti Sveučilišta u Splitu, također Čolakova unuka. U predgovoru ona predstavlja, iz jedne intimnije i obiteljske angolacije, pok. profesora Čolaka, njegov život i rad, sav posvećen hrvatskoj povijesti. U knjizi se zatim predstavlja Popis prikazane građe (str. 25.) iz arhiva Venecije i Ancone. Na str. 481. se nalazi Onomastički popis ; na str. 629. Toponomastički popis, i na str. 647. Analitički popis. Zatim na str. 675 Pogovor te se na str. 679. nalazi Biografija – Životopis Nikole Čolaka (koju je on sam napisao još davne 1958. strojopisom), a na str. 683. In memoriam iz pera Lovorke Čoralić iz 1997. godine. Na str. 686. Popis slika ; knjiga završava sa stranicom Sadržaja. Treći svezak Hrvatskih pomorskih regesta, sa svojim 3927. dokumenata potvrđuje jake poveznice hrvatskog naroda s Europom, ne samo povijesno i kulturalno nego i ekonomski, baš zato što je živio i živi okrenut prema tom istom Jadranskom moru, koje je bilo poticaj, te ujedno cilj i put kojim je prolazila trgovina, razmjena i međusobni odnosi, kao što se vidi iz dokumentacije u obradi. Nakana je da ovaj 3. svezak bude samo početak nastavljanja niza pomorskih regesta (ne samo 18. stoljeća), kojima je pok. Nikola Čolak započeo Codex Diplomaticus Maritimus Croatiae. (Iz Pogovora: Prof. dr. sc. Josipa Vrandečića)

Izvorni jezik
Ita

Znanstvena područja
Brodogradnja, Ekonomija, Politologija, Filologija, Interdisciplinarne humanističke znanosti

Napomena
Predgovor (Zrinke Podhraški Čizmek) i pogovor (Josipa Vrandečića) su dvojezični (na hrvatskom i talijanskom jeziku) no izvorni dokumenti su u formi regesta na suvremenom talijanskom standardnom jeziku. Knjiga je popraćena onomastičkim, toponomastičkim i analitičkim indeksima.POVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet u Splitu

Profili:

Avatar Url Zrinka Podhraški Čizmek (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Čolak, Nikola; Podhraški Čizmek, Zrinka (urednica)
Regesti Marittimi Croati, Settecento, Navigazione nell'Adriatico, Fonti documentarie, Vol. III / Hrvatski pomorski regesti, Osamnaesto stoljeće, Plovidba na Jadranu, Vrela, svezak III., Split: Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, 2017 (Regesta)
Čolak, N. & Podhraški Čizmek, Z. (2017) Regesti Marittimi Croati, Settecento, Navigazione nell'Adriatico, Fonti documentarie, Vol. III / Hrvatski pomorski regesti, Osamnaesto stoljeće, Plovidba na Jadranu, Vrela, svezak III.. Split, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu.
@book{book, collectioneditor = {Podhra\v{s}ki \v{C}izmek, Zrinka}, translator = {Podhra\v{s}ki \v{C}izmek, Zrinka}, year = {2017}, pages = {688}, keywords = {Maritime, Adriatic, 18th century, Documentary sources}, isbn = {978-953-352-008-7}, title = {Croatian Maritime Regesta, 18th cent., Sources, Navigation in the Adriatic, III vol.}, keyword = {Maritime, Adriatic, 18th century, Documentary sources}, publisher = {Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu}, publisherplace = {Split} }