Proteolitička aktivnost odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 423164)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gale, Angelo
Kos, Blaženka
hrvatski
Proteolitička aktivnost odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline
Bakterije mliječne kiseline (BMK) su široko rasprotranjeni mikroorganizmi, te se uobičajeno nalaze u mlijeku i mliječnim proizvodima. Proteolitički sustav BMK važan je za njihov rast umlijeku, omogućava hidrolizu hidrolizu kazeinate daje doprinos razvoju organoleptičkih svojstava fermentiranih mliječnih proizvoda. Cilj ovog rada je istražiti proteolitičku aktivnost sojeva BMK: Lactobacillus brevis Dg, Lactobacillus fermentum D12, Latbacillus plantarum D13 i Lactococcus lactis ZG7-10. Primjenom API 50 CHL medija identificirani su izolirani sojevi bakterija iz rod Lactobacillus i srodnih rodova. AFLP metodom idnetificiran je autohtoni soj Lactococcus lactis ZG7-10, koji je prema rezultatima dobivenim Ansonovom metodom određivanja protelitičke aktivnosti imao najveću protelitičku aktivnost od svih ispitivanih sojeva BMK. Utvrđeno je također kak spomenuti soj proizvodi najveću koncentraciju mliječne kiseline (g/L) te najbolje raste u prisutnosti 2, 4, i 6% (w/v) NaCl-a. Tricine- SDS-PAGEelektroforezom praćena je hidroliza kazeina u obranom mlijku kao rezultat protelitičke aktivnosti odabranih sojeva BMK.
bakterije mliječne kiseline, protelitička aktivnost, hidroliza kazeina
nije evidentirano
engleski
Proteolytic activity of selected strains of lactic acid bacteria
nije evidentirano
lactic acid bacteria, proteolytic activity, casein hydrolysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
28.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb