Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 962189

Pavao Vamplin i njegov doprinos grafičkom dizajnu u Hrvatskoj nakon Drugoga svjetskog rata


Magaš Bilandžić, Lovorka
Pavao Vamplin i njegov doprinos grafičkom dizajnu u Hrvatskoj nakon Drugoga svjetskog rata // Imago, imaginatio, imaginabile. Zbornik u čast Zvonka Makovića / Damjanović, Dragan ; Magaš Bilandžić, Lovorka (ur.).
Zagreb: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018. str. 383-402


Naslov
Pavao Vamplin i njegov doprinos grafičkom dizajnu u Hrvatskoj nakon Drugoga svjetskog rata
(Pavao Vamplin and his Contribution to Croatian Graphic Design after the Second World War)

Autori
Magaš Bilandžić, Lovorka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Imago, imaginatio, imaginabile. Zbornik u čast Zvonka Makovića

Urednik/ci
Damjanović, Dragan ; Magaš Bilandžić, Lovorka

Izdavač
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Grad
Zagreb

Godina
2018

Raspon stranica
383-402

ISBN
978-953-175-640-2

Ključne riječi
grafički dizajn, popularna kultura, vizualne komunikacije, oglašavanje, poslijeratno radoblje, Jugoton, Vjesnik
(graphic design, popular culture, visual communication, advertising, postwar period, Jugoton, Vjesnik)

Sažetak
Čakovečki umjetnik Pavao Vamplin (1924.–2000.) aktivno je djelovao u drugoj polovini 20. stoljeća te se bavio širokim dijapazonom područja – od slikarstva i grafike do oblikovanja keramike i grafičkog dizajna. Iako je obilježio vizualne komunikacije u Hrvatskoj od 1950-ih do 1970-ih danas je gotovo u potpunosti pao u zaborav, poput mnogih drugih grafičkih dizajnera i reklamnih umjetnika aktivnih u tom razdoblju (Save Simončića, Franje i Vladimira Flecka, Dušana Bekara, Zlatka Zrneca i drugih). Pavao Vamplin školovao se na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zagrebu na kojoj je diplomirao 1955. Već za studija počeo se baviti grafičkim dizajnom, a tijekom aktivnog djelovanja surađivao je s brojnim naručiteljima iz kulturnog i gospodarskog sektora te realizirao plakate za niz manifestacija (npr. Zabavne melodije Opatije iz 1959.). Od 1959. do 1963. bio je zaposlen u „novinskom i štamparskom poduzeću“ Vjesnik te je tijekom tog razdoblja realizirao brojne oglase, vinjete, prospekte i ostale propagandne materijale u kojima je primjenjivao širok dijapazon pristupa – od kolaža, fotomontaže i crteža do stiliziranog prikaza dopadljivih likova ili poigravanja s natpisima i tipografijom. Od 1963. do 1964. radio je u „poduzeću za izradu gramofonskih ploča“ Jugoton kao „referent za grafičko likovno oblikovanje“ te realizirao niz omota gramofonskih ploča za različite domaće i inozemne izvođače. Pavao Vamplin bavio raznim područjima i ostavio raznorodan opus koji obilježavaju intermedijalna preplitanja te prevođenje slikarskih istraživanja i motivike u domenu grafičkog oblikovanja. Iako je grafički dizajn bio samo jedna od njegovih aktivnosti, u tom je području ostvario zanimljive rezultate: od ranih istraživanja utemeljenih na avangardnim postavkama i mogućnostima medija do oglasa i ilustracija za Vjesnik i opreme gramofonskih ploča za Jugoton u kojima je dijapazon njegovih rješenja varirao od konvencionalnih do inovativnih. Pavao Vamplin nije radikalno obilježio poslijeratni grafički dizajn niti je utjecao na nove generacije autora, ali je svojim realizacijama za razne naručitelje – medijskog diva (Vjesnik) i vodeću diskografsku kuću (Jugoton) – obilježio svakodnevicu 1950-ih i 1960-ih te kreirao rješenja koja su utjelovila duh i karakter vremena. U radu se na temelju arhivske građe i ostavštine Pavla Vamplina pohranjene u Muzeju Međimurja Čakovec razmatra njegovo dizajnersko djelovanje i doprinos vizualnoj kulturi u Hrvatskoj 1950-ih i 1960-ih te donose mnogi do sada neobjavljeni podaci o umjetnikovu životu, školovanju i djelovanju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest umjetnosti, Likovne umjetnosti, DizajnPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lovorka Magaš Bilandžić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Magaš Bilandžić, Lovorka
Pavao Vamplin i njegov doprinos grafičkom dizajnu u Hrvatskoj nakon Drugoga svjetskog rata // Imago, imaginatio, imaginabile. Zbornik u čast Zvonka Makovića / Damjanović, Dragan ; Magaš Bilandžić, Lovorka (ur.).
Zagreb: Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018. str. 383-402
Magaš Bilandžić, L. (2018) Pavao Vamplin i njegov doprinos grafičkom dizajnu u Hrvatskoj nakon Drugoga svjetskog rata. U: Damjanović, D. & Magaš Bilandžić, L. (ur.) Imago, imaginatio, imaginabile. Zbornik u čast Zvonka Makovića. Zagreb, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, str. 383-402.
@inbook{inbook, author = {Maga\v{s} Biland\v{z}i\'{c}, L.}, year = {2018}, pages = {383-402}, keywords = {graphic design, popular culture, visual communication, advertising, postwar period, Jugoton, Vjesnik}, isbn = {978-953-175-640-2}, title = {Pavao Vamplin and his Contribution to Croatian Graphic Design after the Second World War}, keyword = {graphic design, popular culture, visual communication, advertising, postwar period, Jugoton, Vjesnik}, publisher = {Filozofski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb} }