Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 961979

Ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada - nazire li se kraj?


Obradović, Dino; Teni, Mihaela; Međurečan, Livio; Matijević, Maja; Forgić, Maja
Ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada - nazire li se kraj? // PROCEEDINGS OF 9th INTERNATIONAL NATURAL GAS, HEAT AND WATER CONFERENCE / Raos, Pero glavni urednik ; Galeta, Tomislav ; Kozak, Dražen ; Raos, Marija ; Stojšić, Josip ; Tonković, Zlatko (ur.).
Osijek: Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, 2018. str. 253-262 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada - nazire li se kraj?
(Legalization of Illegally Constructed Buildings - is there an end?)

Autori
Obradović, Dino ; Teni, Mihaela ; Međurečan, Livio ; Matijević, Maja ; Forgić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
PROCEEDINGS OF 9th INTERNATIONAL NATURAL GAS, HEAT AND WATER CONFERENCE / Raos, Pero glavni urednik ; Galeta, Tomislav ; Kozak, Dražen ; Raos, Marija ; Stojšić, Josip ; Tonković, Zlatko - Osijek : Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, 2018, 253-262

Skup
16th Natural Gas, Heat and Water Conference & 9th International Natural Gas, Heat and Water Conference

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 26.- 28.09.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Nezakonito izgrađena zgrada, ozakonjenje, postupak rješavanja, rješenje o izvedenom stanju
(Illegally constructed building, legalization, solving procedure, the decision on the current state)

Sažetak
Svi smo svjedoci velikog broja nelegalno izgrađenih zgrada, a samim time i nesređenog stanja u prostoru. Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama koji je donesen 2012. godine krenulo se u postupak ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada koji je vrlo složen i kao što vidimo dugotrajan. Kako bi se ubrzalo i olakšalo ozakonjenje, zgrade su podijeljene u nekoliko kategorija. U upravne odjele koji rješavaju o tim upravnim stvarima primljen je velik broj novih zaposlenika, a također, osnovana je Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada (skraćeno AZONIZ) koja treba pomoći u bržem okončanju navedenog postupka, odnosno donošenju rješenja o izvedenom stanju. Cilj rada je ukratko prikazati postupak donošenja rješenja o izvedenom stanju, dok će težnja rada biti stavljena na analizu i prikaz (tablični i grafički) donošenja akata kojima se završava postupak ozakonjenja nezakonito izgrađenih zgrada – povoljno ili nepovoljno po stranku koja je podnijela zahtjev. Analiza i prikaz podataka će se izvršiti za razdoblje od 2012. do kraja 2017. godine na području grada Donjeg Miholjca s prigradskim naseljima i pripadajućim općinama. Također, dat će se kratki osvrt na važeću zakonsku regulativu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek