Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 961912

Numerička i eksperimentalna analiza čvrstoće plinske kartuše pri slobodnom padu


Šimunović, Vjekoslav; Kozak, Dražan; Damjanović, Darko
Numerička i eksperimentalna analiza čvrstoće plinske kartuše pri slobodnom padu // ZBORNIK RADOVA 16. SKUP O PRIRODNOM PLINU, TOPLINI I VODI 9. MEĐUNARODNI SKUP O PRIRODNOM PLINU, TOPLINI I VODI / Raos, Pero (ur.).
Osijek: Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, 2018. str. 302-309 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Numerička i eksperimentalna analiza čvrstoće plinske kartuše pri slobodnom padu
(Numerical and experimental gas cartridge free fall analysis)

Autori
Šimunović, Vjekoslav ; Kozak, Dražan ; Damjanović, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
ZBORNIK RADOVA 16. SKUP O PRIRODNOM PLINU, TOPLINI I VODI 9. MEĐUNARODNI SKUP O PRIRODNOM PLINU, TOPLINI I VODI / Raos, Pero - Osijek : Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, 2018, 302-309

Skup
16. SKUP O PRIRODNOM PLINU, TOPLINI I VODI 9. MEĐUNARODNI SKUP O PRIRODNOM PLINU, TOPLINI I VODI

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 26-28.09.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Plinska kartuša, EN 417, slobodan pad, propusnost, LS-Dyna.
(Gas cartridge, EN 417, free fall, leakage, LS-Dyna)

Sažetak
Plinske kartuše proizvedene u skladu s normom EN 417 rabe se u različitim uređajima, a poput svih spremnika plina predstavljaju potencijalnu opasnost te zahtijevaju oprez pri izradi, punjenju, prijevozu, ugradnji i rukovanju. Spomenuta norma uz izradu obuhvaća i ispitivanje kartuša. Jedno od istaknutih ispitivanja provjera je nepropusnosti kartuša nakon slobodnog pada s 1, 2 m visine na tvrdu podlogu. Budući da je u realnim uvjetima korištenja zbog nepažnje moguć pad kartuše i s većih visina, istraživanja u okviru ovoga rada usmjerit će se na oštećenja kartuše prouzrokovana padom s 2 m i 3 m visine. U eksperimentalnom dijelu radi sigurnosti koristit će se prazne kartuše prepuštene slobodnom padu s razmatranih visina na metalnu ploču. Potom će se analizirati deformirani oblik i propusnost. Od kartuša će biti izrađeni ispitni uzorci za vlačni pokus kako bi se izravno dobili podaci o materijalu potrebni za numeričku analizu. Numerička analiza slobodnog pada trodimenzionalnog modela kartuše s materijalnim značajkama dobivenim vlačnim pokusom bit će odrađena u softverskom paketu LS-Dyna, kako bi se dobila realna usporedba oštećenja spremnika dobivena numerički i eksperimentalno.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
StrojarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
152-1201910-1909 - Analiza i procjena loma konstrukcija iz anizotropnih materijala (Dražan Kozak, )

Ustanove
Strojarski fakultet, Slavonski Brod