Utjecaj klimatskih promjena na regulaciju „source-sink“ procesa u ječmu (CROSBI ID 667129)
Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa
Podaci o odgovornosti
Begović, Lidija
hrvatski
Utjecaj klimatskih promjena na regulaciju „source-sink“ procesa u ječmu
Klimatske promjene značajno utječu na regulaciju tzv. source-sink procesa odnosno, asimilaciju ugljika i njegovu ugradnju u biljne organe i šećere (carbon partitioning) te predstavljaju energetski zahtjevne procese za biljku. Adaptacija biljke na klimatske promjene ključan je čimbenik u proizvodnji žitarica odnosno hrane. U današnje vrijeme ukazuje se potreba za selekcijom kultivara ječma s ciljem povećanja prinosa te boljom prilagodbom na abiotički stres izazvan klimatskim promjenama posebice značajnim varijacijama vremenskih prilika tijekom razvojne sezone. Poboljšanje prinosa pojedinog genotipa potrebno je sagledati kroz cjeloviti pristup koji obuhvaća agronomske parametre prinosa i kvalitete zrna („sink“) te fiziološke i molekularne procese u biljci vezane uz asimilaciju („source“) tijekom faze nalijevanja zrna. Razumijevanje odnosa „source-sink“ važan je čimbenik u daljnjim procesima oplemenjivana i selekcije i pojedinih kultivara ječma.
ječam, klimatske promjene, ugljik
nije evidentirano
engleski
Impact of climate changes on source-sink process in barley
nije evidentirano
barley, climate change, carbon
nije evidentirano
Podaci o prilogu
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o skupu
Mini simpozij Hrvatskog društva za biljnu biologiju
predavanje
08.12.2017-08.12.2017
Zagreb, Hrvatska