Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

DOKAZIVANJE PRISUSTVA METILKSANTINA U UZORCIMA ČOKOLADE (CROSBI ID 422931)

Ocjenski rad | diplomski rad

Đurđević, Marija DOKAZIVANJE PRISUSTVA METILKSANTINA U UZORCIMA ČOKOLADE / Sutlović, Davorka (mentor); Veršić Bratinčević, Maja (neposredni voditelj). Split, Medicinski fakultet u Splitu, . 2018

Podaci o odgovornosti

Đurđević, Marija

Sutlović, Davorka

Veršić Bratinčević, Maja

hrvatski

DOKAZIVANJE PRISUSTVA METILKSANTINA U UZORCIMA ČOKOLADE

Ciljevi istraživanja: Kvalitativno dokazati prisutnost metilksantina u uzorcima čokolade i biološkim uzorcima mokraće primjenom GC-MS metode. Utvrditi koja je metoda, SPE ili LLE metoda, prikladnija. Usporediti rezultate analize dobivene nakon pripreme bioloških uzoraka LLE metodom kod različitih ispitanika. Materijali i metode: Korišteni su uzorci 11 čokolada (3 tamne i 8 mliječnih čokolada) te biološki uzorci urina tri ispitanika. Uzorci čokolada pripremljeni su SPE metodom, dok su Dorina čokolada za kuhanje i Milka Alpine Milk te biološki uzorci pripremljeni LLE metodom. Svi uzorci su analizirani na GC-MS uređaju. Rezultati: U 10 uzoraka čokolade te u svim biološkim uzorcima detektirani su teobromin i kofein. Uzorci pripremljeni za analizu LLE metodom dali su bolji signal od uzoraka pripremljenih za analizu SPE metodom. Postoje razlike u signalima metilksantina kod različitih ispitanika. Zaključci: Analizom provedenom GC-MS tehnikom uspješno je kvalitativno dokazana prisutnost metilksantina u uzorcima 3 crne i 8 mliječnih čokolada te u biološkim uzorcima mokraće. LLE metoda pokazala je veću učinkovitost u pripremi uzoraka za analizu od SPE metode. Analizom provedenom GC-MS tehnikom uspoređeni su rezultati dobiveni nakon pripreme bioloških uzoraka ekstrakcijom tekuće-tekuće kod 3 različita ispitanika. Utvrđeno je kako postoje razlike u rezultatima te je potrebno provesti daljnja ispitivanja usporedbe bioloških uzoraka.

metilksantini, kofein, teobromin, čokolada, SPE metoda, LLE metoda, GC-MS metoda, biološki uzorci, mokraća, ispitanici

nije evidentirano

engleski

DETERMINATION OF METHYLXANTHINES IN CHOCOLATE SAMPLES

nije evidentirano

methylxanthine, kaffein, theobromin, chocolate, SPE method, LLE method, GC-MS method, biological samples, urine, subjects

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

27.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Farmacija, Temeljne medicinske znanosti