Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

In vitro razmnožavanje i krioprezervacija zaraženih genotipova vinove loze (CROSBI ID 667104)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Šikuten, Iva ; Marković, Zvjezdana ; Preiner, Darko ; Vončina, Darko ; Stupić, Domagoj ; Andabaka, Željko ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Maletić, Edi In vitro razmnožavanje i krioprezervacija zaraženih genotipova vinove loze // Book of Abstracts of 53rd Croatian and 13th International Symposium on agriculture. Osijek, 2018. str. 278-279

Podaci o odgovornosti

Šikuten, Iva ; Marković, Zvjezdana ; Preiner, Darko ; Vončina, Darko ; Stupić, Domagoj ; Andabaka, Željko ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Maletić, Edi

hrvatski

In vitro razmnožavanje i krioprezervacija zaraženih genotipova vinove loze

Vinova loza jedna je od poljoprivrednih kultura na kojoj je utvrđena zaraza velikim brojem virusa. Da bi se pristupilo biotehnološkim postupcima ozdravljivanja od virusa (kultura meristema, termoterapija, krioterapija, potrebno je materijal uvesti u kulturu in vitro, a zatim ga multiplicirati kako bi se dobila dovoljna količina na kojoj bi se provelo ozdravljivanje. Poznato je da sorte vinove loze različito reagiraju na sastav hranjive podloge i da virusna zaraza uvelike utječe na preživljavanje i regeneraciju u in vitro uvjetima, te na daljnje manipulacije istima. Cilj ovog rada je utvrditi razlike među sortama korištenim u istraživanju (Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Grenache, Merlot, Babić) zaraženih različitim virusima u in vitro kulturi, te usporediti preživljavanje i regeneraciju sa kontrolnom sortom Portan, nakon provedenog potencijalnog postupka ozdravljivanja smrzavanjem krioprezervacije. Pojedine sorte nisu preživjele niti u in vitro kulturi, a samo na jednoj sorti je provedena krioprezervacija. Postotak preživljavanja je bio podjednak kod nesmrzavanih eksplantata, dok su smrznuti eksplantati dali znatno lošije rezultate. Smrznuti eksplantati su jako loše regenerirali, što upućuje na potrebu za daljnim definiranjem protokola in vitro kulture i krioprezervacije za takav tip zaraženog materijala.

vinova loza, zaraza virusima, in vitro kultura, metode ozdravljivanja, krioprezervacija

nije evidentirano

engleski

In vitro propagation and cryopreservation of virus infected grapevine cultivars

nije evidentirano

grapevine, virus infection, in vitro culture, elimination methods, crypreservation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

278-279.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

poster

18.02.2018-22.02.2018

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija