Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemometrijska klasifikacija bijelog hercegovačkog vina Žilavka temeljem fizikalno-kemijskih svojstava (CROSBI ID 667074)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Martinović Bevanda, Anita ; Ivanković, Anita ; Talić, Stanislava ; Batinić, Kristina ; Škobić, Dragan ; Brkljača, Mia ; Martinović, Ivana ; Prusina, Tihomir Kemometrijska klasifikacija bijelog hercegovačkog vina Žilavka temeljem fizikalno-kemijskih svojstava // Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini“ / Ostojić, Ivan ; Ivanković, Marko ; Filipović, Adrijana et al. (ur.). Mostar: Federalni agromediteranski zavod Mostar ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, 2018. str. 168-177

Podaci o odgovornosti

Martinović Bevanda, Anita ; Ivanković, Anita ; Talić, Stanislava ; Batinić, Kristina ; Škobić, Dragan ; Brkljača, Mia ; Martinović, Ivana ; Prusina, Tihomir

hrvatski

Kemometrijska klasifikacija bijelog hercegovačkog vina Žilavka temeljem fizikalno-kemijskih svojstava

U ovom radu je prvi put prema saznanjima autora dat sustavan pregled osnovnih fiziklano - kemijskih parametara bijelog vina Žilavka. Analizirano je osamnaest uzoraka vina Žilavka različitih proizvođača s područja Hercegovine (berba 2011) i određeno trinaest parametara (pH, alkohol, ukupne i hlapljive kiseline, CO2, gustoća, glukoza, saharoza, fruktoza, ukupni i slobodi SO2, polifenoli, limunska kiselina). Dobiveni rezultati statistički su uspoređeni multivarijantnom analizom glavnih komponenti (Principal component analysis) i klaster analizom (Cluster analysis). Ispitivani uzorci vina s različitih područja Hercegovine su pokazali veliku sličnost kemijskih parametara. Primjenom multivarijantne analize mogu se definirati kemijski parametri vina Žilavke koji bi se koristili za klasifikaciju ovog proizvoda. Rezul tati klaster analize pokazuju da analizirana vina Žilavka čine homogenu skupinu što se i očekuje s obzirom da su sva vina pripravljena od iste sorte grožđa s područja Hercegovine.

fizikalno-kemijski parametri, bijelo vino Žilavka, multivarijantna analiza glavnih komponenti, klaster analiza

nije evidentirano

engleski

Chemometric classification of white hercegovinum wine Žilavka based on physical and chemical properties

nije evidentirano

physico-chemical parameters, white wine Žilavka, multivariate analysis of major components, cluster analysis

nije evidentirano

Podaci o prilogu

168-177.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini“

Ostojić, Ivan ; Ivanković, Marko ; Filipović, Adrijana ; Beljo, Jure

Mostar: Federalni agromediteranski zavod Mostar ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru

978-9926-8198-5-9

Podaci o skupu

Znanstveno stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini"

poster

21.09.2018-22.09.2018

Mostar, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija)