Uloga kalija u ishrani vinove loze (CROSBI ID 422891)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Rajić, Petra
Karoglan, Marko
Anić, Marina
hrvatski
Uloga kalija u ishrani vinove loze
Vinova loza (Vitis vinifera L.) je veliki potrošač kalija kojeg usvaja u velikom postotku, čak do 60 % i to u obliku kalijeva iona. U prvim fazama svog razvoja usvajanje je intenzivnije, a zatim se postupno smanjuje. Mnogobrojni životni procesi kao što su fotosinteza, disanje i transpiracija ovise o kaliju. Njegovim nedostatkom dolazi do iscrpljivanja biljke jer se usporava proces fotosinteze, a povećava se intenzitet disanja i transpiracija. Cilj ovog rada bio je utvrditi ulogu kalija u ishrani vinove loze zbog njegovog veoma važnog doprinosa u rastu i razvoju vegetativnih i generativnih organa, zajedno s dušikom i fosforom. Osim toga, njegovo pozitivno djelovanje očituje se u sintezi bjelančevina, ugljikohidrata i vitamina kao i povećanoj otpornosti loze na ekstremno visoke i niske temperature zraka.
kalij, ishrana, vinova loza
nije evidentirano
engleski
Potassium nutrition in vineyards
nije evidentirano
potassium, nutrition, vine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
06.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb