Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Deformacija kristalne rešetke kalcita izazvana hipervisokim tlakom. Usporedba difraktograma šokiranih vapnenaca s Krka i iz Visokog Atlasa (Maroko) (CROSBI ID 666996)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Čalogović, Marina ; Marjanac, Tihomir Deformacija kristalne rešetke kalcita izazvana hipervisokim tlakom. Usporedba difraktograma šokiranih vapnenaca s Krka i iz Visokog Atlasa (Maroko) // Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a, Knjiga sažetaka / Bucković, D. ; Drmač, Z. ; Juračić, M. et al. (ur.). Zagreb: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2018. str. 9-10

Podaci o odgovornosti

Čalogović, Marina ; Marjanac, Tihomir

hrvatski

Deformacija kristalne rešetke kalcita izazvana hipervisokim tlakom. Usporedba difraktograma šokiranih vapnenaca s Krka i iz Visokog Atlasa (Maroko)

Hiperbrzinski impakti (sudari planete Zemlje s asteroidima) izazivaju tlakove u rasponu od 20 do 60 GPa koji se šire kroz stijene na mjestu udara i izazivaju šok-metamorfizam u zahvaćenim stijenama i mineralima koji se manifestira njihovom pretvorbom u visokotemperaturne i visokotlačne polimorfe, deformacijama kristalne rešetke i pretaljivanjem u amorfnu fazu. Šok-deformacije u silikatnim mineralima su dobro poznate i služe za određivanje vršnog tlaka, ali su u karbonatnim mineralima rijetko istraživane, prvenstveno zbog optičkih svojstava kalcita koji prikrivaju efekte šokiranosti. Hipervisokotlačne deformacije kristalne rešetke na šokiranom kalcitu uočene su na difraktogramima praha iz kratera Ries u Njemačkoj (Skála 2002), a manifestiraju se proširenjem “pikova” na difraktogramu. Naše istraživanje obuhvatilo je uzorke iz predložene impaktne strukture na otoku Krku (Marjanac et al. 2003) i impaktne strukture Agoudal u marokanskom Visokom Atlasu (Lorenz et al. 2015). Difraktogrami praha su pokazali proširenje pojedinih “pikova” i njihov pomak prema većem ili manjem kutu, što je posljedica deformacije jedinične čelije kalcita. Publicirani podatci za šokirani kalcit iz kratera Ries (Skála 2002) pokazuju proširenje pika od 30%, a rezultati mjerenja na uzorcima s Krka pokazuju veće proširenje (od 0, 38-1, 4 puta). Usporedba difraktograma uzoraka s različitih mjesta u strukturi Agoudal ukazuje na promjenu stupnja šokiranosti, što pripisujemo opadanju tlaka u stijenama s udaljavanjem od središta impaktne strukture.

proširenje pikova, impaktna šok-deformacija, impaktna struktura Agoudal

nije evidentirano

engleski

Deformation of calcite crystal lattice caused by hyper-pressure. Comparison of diffractograms of shocked limestones from Krk Island and High Atlas (Morocco)

nije evidentirano

peak broadening, impact shock-deformation, Agoudal impact structure

nije evidentirano

Podaci o prilogu

9-10.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a, Knjiga sažetaka

Bucković, D. ; Drmač, Z. ; Juračić, M. ; Leljak Levanić, D. ; Kumerički, K. ; Primožić, I. ; Stiperski, Z.

Zagreb: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6076-43-7

Podaci o skupu

2. simpozij studenata doktorskih studija PMF-a

predavanje

09.02.2018-09.02.2018

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Geologija, Kemija