Utjecaj karakteristika namjenskih sortnih grupa ječma na stupanj razgradnje beta glukana tijekom slađenja (CROSBI ID 422852)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Buljeta, Ivana
Mastanjević, Kristina ; Horvat, Daniela
hrvatski
Utjecaj karakteristika namjenskih sortnih grupa ječma na stupanj razgradnje beta glukana tijekom slađenja
U radu je je određena koncentracija -glukana u uzorcima ječma, slada i sladovine, te viskoznost sladovine. Ukupno je laboratorijski analizirano 25 uzoraka ječma. Uzorci ječma su postupkom mikroslađenja prevedeni u slad, a nakon toga kongresnom metodom ukomljavanja od slada je dobivena sladovina. Zbog problema uzrokovanih -glukanima u proizvodnji piva, potrebno je ustanoviti promjenu koncentracije -glukana tijekom slađenja. Pivarska sorta jarog ječma Pivarac je pokazala značajno smanjenje koncentracije -glukana nakon slađenja. Sve jare sorte (osim sorte Matej) i kontrolne sorte daju sladovine s preporučenom koncentracijom -glukana (220 mg/L). Vrijednosti koncentracije -glukana u sladovini ozimih sorti su veće od preporučenih. Najmanje vrijednosti viskoznosti sladovine su uočene kod kontrolnih sorti Tiffany i Vanessa, te kod pivarske sorte Pivarac.
sorte ječma ; beta glukani ; mikroslađenje
nije evidentirano
engleski
The impact of the different varietal groups of barley on the degree of decomposition ß-glucans during malting
nije evidentirano
barley varieties ; beta glucans ; micro-malting
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
28.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek