Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj karakteristika namjenskih sortnih grupa ječma na stupanj razgradnje beta glukana tijekom slađenja (CROSBI ID 422852)

Ocjenski rad | diplomski rad

Buljeta, Ivana Utjecaj karakteristika namjenskih sortnih grupa ječma na stupanj razgradnje beta glukana tijekom slađenja / Mastanjević, Kristina ; Horvat, Daniela (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Buljeta, Ivana

Mastanjević, Kristina ; Horvat, Daniela

hrvatski

Utjecaj karakteristika namjenskih sortnih grupa ječma na stupanj razgradnje beta glukana tijekom slađenja

U radu je je određena koncentracija -glukana u uzorcima ječma, slada i sladovine, te viskoznost sladovine. Ukupno je laboratorijski analizirano 25 uzoraka ječma. Uzorci ječma su postupkom mikroslađenja prevedeni u slad, a nakon toga kongresnom metodom ukomljavanja od slada je dobivena sladovina. Zbog problema uzrokovanih -glukanima u proizvodnji piva, potrebno je ustanoviti promjenu koncentracije -glukana tijekom slađenja. Pivarska sorta jarog ječma Pivarac je pokazala značajno smanjenje koncentracije -glukana nakon slađenja. Sve jare sorte (osim sorte Matej) i kontrolne sorte daju sladovine s preporučenom koncentracijom -glukana (220 mg/L). Vrijednosti koncentracije -glukana u sladovini ozimih sorti su veće od preporučenih. Najmanje vrijednosti viskoznosti sladovine su uočene kod kontrolnih sorti Tiffany i Vanessa, te kod pivarske sorte Pivarac.

sorte ječma ; beta glukani ; mikroslađenje

nije evidentirano

engleski

The impact of the different varietal groups of barley on the degree of decomposition ß-glucans during malting

nije evidentirano

barley varieties ; beta glucans ; micro-malting

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

28.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija