Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 960088

Udio kuhinjske soli u kruhu grada Zagreba


Delaš Aždajić, Marija; Delaš, Ivančica; Štimac Grbić, Danijela; Aždajić, Stjepan; Vahčić, Nada
Udio kuhinjske soli u kruhu grada Zagreba // Acta medica Croatica, 72 (2018), 2; 133-139 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Udio kuhinjske soli u kruhu grada Zagreba
(Salt content in bread from the city of Zagreb, Croatia)

Autori
Delaš Aždajić, Marija ; Delaš, Ivančica ; Štimac Grbić, Danijela ; Aždajić, Stjepan ; Vahčić, Nada

Izvornik
Acta medica Croatica (1330-0164) 72 (2018), 2; 133-139

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Natrijev klorid, kuhinjska sol, kruh, prehrambena industrija, Republika Hrvatska, Zagreb
(Sodium chloride, kitchen salt, bread, food industry, Republic of Croatia, Zagreb)

Sažetak
Cilj rada bio je analizirati udio kuhinjske soli u kruhu iz pekarnica s područja Grada Zagreba. Kuhinjska sol ili natrijev klorid jedan je od najzastupljenijih spojeva na Zemlji, neophodan za rad ljudskog organizma. Uz prirodno prisutan natrij u namirnicama glavni izvori natrija u prehrani su industrijski proizvodi (ponajprije pekarski proizvodi, a slijede mesni proizvodi), te dosoljavanje prigodom pripreme i konzumiranja hrane. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dnevni unos do 5 grama kuhinjske soli. U brojnim je zemljama svijeta unos soli višestruko veći od preporučenog i globalni je javnozdravstveni problem kao čimbenik rizika za razvoj arterijske hipertenzije i posljedično drugih bolesti krvožilnog sustava. Materijal i metode: Prikupljeni su uzorci kruha iz pekara malih obrtnika i industrijskih proizvođača pekarskih proizvoda na području Grada Zagreba. Udio kuhinjske soli u uzorcima kruha utvrđen je titracijskom metodom po Mohru kojom se određuje količina iona Cl- i Br- korištenjem standardne otopine AgNO3 u neutralnom mediju. Rezultati: Prosječni udio kuhinjske soli u analiziranim uzorcima kruha iznosi 2, 24 %, što je gotovo dvostruko više od vrijednosti predviđene Pravilnikom o žitaricama i proizvodima od žitarica (1, 4 %). Statistički značajna razlika nije utvrđena prigodom usporedbe vrijednosti udjela NaCl u uzorcima kruha malih i velikih proizvođača kruha. Zaključak: Potrebne su daljnje aktivnosti na smanjenju udjela soli u kruhu u svrhu smanjenja rizika za razvoj arterijske hipertenzije i drugih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Zagreb,
KBC "Sestre Milosrdnice"

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
  • CANCERLIT
  • EMBASE (Excerpta Medica)
  • TOXLINE