Utjecaj temperature sušenja na kvalitativna svojstva latica lizijantusa (CROSBI ID 422840)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bukal, Nikolina
Krička, Tajana
hrvatski
Utjecaj temperature sušenja na kvalitativna svojstva latica lizijantusa
Lizijantus (Eustoma grandiflorum) je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka koja se kod nas uzgaja kao lončanica ili kao cvjetna vrsta za rez. Poznat je i po imenima eustoma, teksaško zvonce, prerijska lincura, tamnoplavi boler, lažna ruža, japanska ruža i prerijska ruža. Lizijantus je popularan kao rezano cvijeće, u buketima i cvjetnim aranžmanima, najviše se koristi u dekorativnoj industriji. Ovisno od sorte, stabljika može narasti od 10 cm do 1 m. Ima ih u različitim bojama, bijeloj, žutoj, zelenoj, ružičastoj, plavoj, ljubičastoj, crvenoj i u dvobojnim kombinacijama boja kao što su bijelo – ljubičasta i bijelo – ružičasta boja. Pripada rodu Eustoma, porodici Gentianaceae, brojne vrste ovog roda uzgajaju se u Japanu i Novom Zelandu, gdje se stalno bave uzgojem novih ukrasnih kultivara ove prekrasne vrste. Svježe rezano cvijeće je dosta skupo i kratkog životnog vijeka. Životni vijek rezanog cvijeta lizijantusa je tjedan dana, ali uz povremenom mijenjanje vode, može se produžiti do dva tjedna. Za potrebe istraživanja korištene su latice bijele, ljubičaste, roze boje i kombinacija boja bijelo – ljubičasta. Latice lizijantusa su sušene na tri različite temperature (40°C, 50°C i 60°C) te prirodno na zraku. Zabilježeno je najbrže sušenje latica pri temperaturi od 60°C. Utvrđen je kemijski sastav prije i nakon konvekcijskog sušenja dehidriranjem, te prirodno sušenog cvijeća na zraku. Također je utvrđena energetska vrijednost listova i stabljike lizijantusa svih četiri kultivara kao otpada cvjećarske proizvodnje, a kao potencijalne sirovine za proizvodnju bioplina.
lizijantus, sušenje, latice, kemijski sastav, energetska vrijednost
nije evidentirano
engleski
Effect of drying temperature on the qualitative properties of lisianthus
nije evidentirano
Lisianthus, drying, petals, chemical composition, energy value
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
25.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb