Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 959952

Skladištenje i dorada žitarica u ekološkoj poljoprivredi


Kršak, Anamarija
Skladištenje i dorada žitarica u ekološkoj poljoprivredi 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Skladištenje i dorada žitarica u ekološkoj poljoprivredi
(Storage and processing of cereals in ecological agriculture)

Autori
Kršak, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.06

Godina
2018

Stranica
26

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
Ekološka proizvodnja, skladišta, silosi, dorada
(Ecological production, warehouses, silos, finishing)

Sažetak
Cilj ovoga rada je objasniti manipuliranje i doradu ekološki uzgojenih žitarica u skladu s važećim regulativama. Žitarice koje se najviše koriste u ekološkoj proizvodnji su pšenica, ječam i zob. Objasniti će se kako određeni postupci djeluju na žitarice i njihov proces skladištenja. Postupke dorade dijelimo na termičke i hidrotermičke. U termičku doradu ubraja se konvekcijsko i kondukcijsko sušenje te peletiranje. U konvekcijsko sušenje ubraja se šaržna i kontinuirana sušara te dorada pšenice, ječma i zobi sušenjem. U kondukcijsko sušenje spada tostiranje. U svim nabrojenim postupcima, osim sušenja, dorađuje se sušeno zrno. Mikronizacija, ekstrudiranje i ekspandiranje su termički i hidrotermički postupci dorade. Vrste skladištenja žitarica dijele se na podna skladišta i silose gdje se sirovine suše i čuvaju kao gotov proizvod ili se dalje prerađuju mljevenjem. Finalni proizvodi nakon mljevenja mogu biti griz, brašno, pahuljice i slično. U Hrvatskoj postoji sve veći interes poljoprivrednika za ekološku proizvodnju no najveći nedostatak je što ne postoji silosna ćelija za ekološke proizvode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb