Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj roka berbe i načina sušenja na kvalitativna svojstva ružmarina (CROSBI ID 422835)

Ocjenski rad | diplomski rad

Paris, Eva Utjecaj roka berbe i načina sušenja na kvalitativna svojstva ružmarina / Matin, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Paris, Eva

Matin, Ana

hrvatski

Utjecaj roka berbe i načina sušenja na kvalitativna svojstva ružmarina

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je grmolika višegodišnja vazdazelena biljka, a koristi se u farmaceutskoj i prehrambeno-prerađivačkoj industriji. Najčešće se koristi list ružmarina dok se znatno rjeđe koriste cvijet i zelene grančice ružmarina. Atraktivan miris i okus ružmarina neke su od karakteristika koje se koriste u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Osim u svježem stanju, listovi ružmarina mogu se termički doraditi kako bi im se očuvala kvalitativna svojstva. Upravo zbog toga, od velike je važnosti prilikom postupka termičke obrade odrediti optimalnu kombinaciju temperature i vremena sušenja kako bi se vrijednost dehidriranih listova zadržala na najvišoj razini kvalitete. Za potrebe ovog istraživanja korišteni su listovi ružmarina ubrani u zimskoj i proljetnoj berbi. Navedeni biljni materijal sakupljen je na području Istre gdje ružmarin u divljini raste kao samoniklo bilje. Listovi su sušeni na dvije različite temperature (400C i 500C) te na zraku. Utvrđene su im kemijske karakteristike prije i nakon konvekcijskog i prirodnog sušenja.Provedenim istraživanjem zabilježeno je najbrže sušenje listova ružmarina ubranih u proljeće pri zračnom sušenju. Ukupan sadržaj pepela, masti te udjela C, H, N, S utvrđen je na svježim i sušenim listovima ružmarina.

ružmarin, list, sušenje, temperatura

nije evidentirano

engleski

Influence of harvest time and drying methods on the qualitative properties of rosemary

nije evidentirano

rosemary, leaf, drying, temperature

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

28.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Poljoprivreda (agronomija)