Utjecaj roka berbe i načina sušenja na kvalitativna svojstva ružmarina (CROSBI ID 422835)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Paris, Eva
Matin, Ana
hrvatski
Utjecaj roka berbe i načina sušenja na kvalitativna svojstva ružmarina
Ružmarin (Rosmarinus officinalis) je grmolika višegodišnja vazdazelena biljka, a koristi se u farmaceutskoj i prehrambeno-prerađivačkoj industriji. Najčešće se koristi list ružmarina dok se znatno rjeđe koriste cvijet i zelene grančice ružmarina. Atraktivan miris i okus ružmarina neke su od karakteristika koje se koriste u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Osim u svježem stanju, listovi ružmarina mogu se termički doraditi kako bi im se očuvala kvalitativna svojstva. Upravo zbog toga, od velike je važnosti prilikom postupka termičke obrade odrediti optimalnu kombinaciju temperature i vremena sušenja kako bi se vrijednost dehidriranih listova zadržala na najvišoj razini kvalitete. Za potrebe ovog istraživanja korišteni su listovi ružmarina ubrani u zimskoj i proljetnoj berbi. Navedeni biljni materijal sakupljen je na području Istre gdje ružmarin u divljini raste kao samoniklo bilje. Listovi su sušeni na dvije različite temperature (400C i 500C) te na zraku. Utvrđene su im kemijske karakteristike prije i nakon konvekcijskog i prirodnog sušenja.Provedenim istraživanjem zabilježeno je najbrže sušenje listova ružmarina ubranih u proljeće pri zračnom sušenju. Ukupan sadržaj pepela, masti te udjela C, H, N, S utvrđen je na svježim i sušenim listovima ružmarina.
ružmarin, list, sušenje, temperatura
nije evidentirano
engleski
Influence of harvest time and drying methods on the qualitative properties of rosemary
nije evidentirano
rosemary, leaf, drying, temperature
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
28.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb