Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 959948

Ekstrakcija eteričnog ulja zumbula nakon različitih temperatura sušenja


Krišto, Katarina
Ekstrakcija eteričnog ulja zumbula nakon različitih temperatura sušenja 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Ekstrakcija eteričnog ulja zumbula nakon različitih temperatura sušenja
(Extraction of hyacinth essential oil after the various drying temperatures)

Autori
Krišto, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
44

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
Zumbul, latice, sušenje, cvijet, temperatura
(Hyacinth, petals, drying, flower, temperature)

Sažetak
Zumbul je biljka podrijetlom s Balkanskog poluotoka i Male Azije. Uzgaja se zbog svojih mirisnih cvjetova i zasluženo je omiljena proljetna lukovičasta biljka. Zumbuli su u vrtu najdjelotvorniji posađeni u skupinama jedne boje ili u posudama uz kuću. Cvjetovi zumbula su obojani od bijele, ružičaste, roze, ljubičaste, plavo-ljubičaste, crvene pa i žute boje. Izvrsni su za uzgoj kao kućne lončanice ; lukovice se kasnije mogu presaditi na otvoreno. Zumbul spada u veoma omiljeno sobno bilje, pogodan je za sadnju na otvorenom: za ivičnjake, cvjetne lijehe, bordure te kao cvjetna vrsta za rez. Esencijalno ulje zumbula koristi se u parfemskoj industriji. Kako bi se očuvala svojstva latica zumbula, ponajviše boje, važno ih je termički doraditi optimalnom kombinacijom temperature i vremena sušenja. Za potrebe istraživanja korištene su latice roze, plavo-ljubičaste i bijele boje zumbula. Latice su sušene na tri različite temperature (40°C, 50°C, 60°C). Najbrže sušenje latica zabilježeno je pri temperaturi od 60°C. Ukupan sadržaj pepela, masti te sadržaja škroba utvrđen je na svježim i sušenim laticama zumbula.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb