Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ekstrakcija eteričnog ulja zumbula nakon različitih temperatura sušenja (CROSBI ID 422834)

Ocjenski rad | diplomski rad

Krišto, Katarina Ekstrakcija eteričnog ulja zumbula nakon različitih temperatura sušenja / Matin, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Krišto, Katarina

Matin, Ana

hrvatski

Ekstrakcija eteričnog ulja zumbula nakon različitih temperatura sušenja

Zumbul je biljka podrijetlom s Balkanskog poluotoka i Male Azije. Uzgaja se zbog svojih mirisnih cvjetova i zasluženo je omiljena proljetna lukovičasta biljka. Zumbuli su u vrtu najdjelotvorniji posađeni u skupinama jedne boje ili u posudama uz kuću. Cvjetovi zumbula su obojani od bijele, ružičaste, roze, ljubičaste, plavo-ljubičaste, crvene pa i žute boje. Izvrsni su za uzgoj kao kućne lončanice ; lukovice se kasnije mogu presaditi na otvoreno. Zumbul spada u veoma omiljeno sobno bilje, pogodan je za sadnju na otvorenom: za ivičnjake, cvjetne lijehe, bordure te kao cvjetna vrsta za rez. Esencijalno ulje zumbula koristi se u parfemskoj industriji. Kako bi se očuvala svojstva latica zumbula, ponajviše boje, važno ih je termički doraditi optimalnom kombinacijom temperature i vremena sušenja. Za potrebe istraživanja korištene su latice roze, plavo-ljubičaste i bijele boje zumbula. Latice su sušene na tri različite temperature (40°C, 50°C, 60°C). Najbrže sušenje latica zabilježeno je pri temperaturi od 60°C. Ukupan sadržaj pepela, masti te sadržaja škroba utvrđen je na svježim i sušenim laticama zumbula.

zumbul, latice, sušenje, cvijet, temperatura

nije evidentirano

engleski

Extraction of hyacinth essential oil after the various drying temperatures

nije evidentirano

hyacinth, petals, drying, flower, temperature

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

28.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Poljoprivreda (agronomija)