Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 959945

Utjecaj uparavanja na poboljšanje sastava pšenice i tritikalea


Ostroški, Natalija
Utjecaj uparavanja na poboljšanje sastava pšenice i tritikalea 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj uparavanja na poboljšanje sastava pšenice i tritikalea
(Effect of cooking on improvement of the composition of wheat and triticale)

Autori
Ostroški, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
43

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
Pšenica, tritikale, sušenje, uparavanje, cooking, nutritivna svojstva
(Wheat, triticale, drying, steaming, nutritional values)

Sažetak
Ţitarice se koriste za prehranu ljudi i hranidbu ţivotinja još od davnina. Danas su najvaţnije ratarske kulture u poljoprivrednoj proizvodnji na ĉitavom svijetu. Pšenica (Triticum aestivum L) i tritikale (Triticosecale ssp.) su jednogodišnje ţitarice iz porodice trava. Pšenica se smatra jednom od najstarijih kulturnih biljaka, dok je tritikale nastala u 19. stoljeću kriţanjem pšenice i raţi, iz ĉega je izveden njen drugi naziv „pšenoraţ“. Obje kulture imaju ozimi i jari oblik. U poslijeţetvnoj tehnologiji ţitarica vaţno je dobro doraditi i uskladištiti zrno, kako bi zadrţalo kvalitetu do uporabe. U postupku dorade zrna najznaĉajnija je termiĉka dorada sušenjem, koja sniţava vlaţnost zrna i time mu produljuje upotrebnu vrijednost. Prilikom prerade zrna u svrhu prehrane ljudi i hranidbe ţivotinja, koristi se hidrotermiĉki postupak uparavanja tzv. „cooking“. Uparavanje je tehnološki postupak tretiranja zrna s ciljem ţelatinizacije škroba, odnosno za poboljšanje nutritivnih svojstava i bolju probavljivost zrna. Ovaj rad prikazuje rezultate promjene u nutritivnim svojstvima zrna na pšenicama dviju sorti, Kraljica i Srpanjka, te na dviju sorti tritikale, Goran i Ranko. Prikupljenim uzorcima odredit će se kemijski sastav prije i nakon postupka obrade. Postupak obrade zrna obuhvaća konvekcijsko sušenje na tri temperature (50°C, 60°C i 70°C), kao i postupak uparavanja u periodu od 10 i 15 minuta pri tlaku od 0, 5 bara nakon ĉega slijedi ponovno sušenje na tri već spomenute temperature. Nakon provedenih tretmana svakom uzorku je odreĊen udio vlage, pepela, sirovih masti i škroba.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb