Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 959942

Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe hrane za životinje


Matin, Ana; Krička, Tajana; Majdak, Tugomir; Židovec, Vesna; Jurišić, Vanja; Maričić, Magdalena; Grubor, Mateja
Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe hrane za životinje // Krmiva, 59 (2018), 2; 69-75 doi:10.33128/k.59.2.3 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe hrane za životinje
(The effect of drying temperature on the coloration intensity of marigold inflorescences for animal feed)

Autori
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Majdak, Tugomir ; Židovec, Vesna ; Jurišić, Vanja ; Maričić, Magdalena ; Grubor, Mateja

Izvornik
Krmiva (0023-4850) 59 (2018), 2; 69-75

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Neven ; boja ; sušenje ; hranidba životinja
(Marigold ; color ; drying ; animal feed)

Sažetak
Neven (Calendula officinalis L.) se uzgaja zbog svoje ukrasne, ali i ljekovite vrijednosti, iako se u posljednje vrijeme sve više upotrebljava i u prehrambenoj industriji. U svježem stanju cvat nevena vrlo brzo gubi svoja svojstva, odnosno boju i kao takav treba se doraditi optimalnim postupcima dorade. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj različitih temperatura konvekcijskog sušenja dehidriranjem na intenzitet obojenja cvatova u svrhu korištenja nevena kao komponente u hrani za životinje. U istraživanju su korišteni cvatovi nevena narančaste i žute boje. Sušeni su na tri različite temperature (40 °C, 50 °C i 60 °C), pri čemu su utvrđena i kvalitativna svojstva (sadržaj pepela, škroba i ulja), prije i nakon procesa sušenja u svrhu utvrđivanja iskoristivosti u hranidbi životinja prema zakonu NN 102/2016. Korištenjem polinomnih jednadžbi izrađene su krivulje otpuštanja vode iz cvatova u ovisnosti o temperaturi sušenja. Cvatovi žute boje brže su otpuštali vodu pri svim temperaturama te sadržavali bolji intenzitet boje. Sušenje je također utjecalo na sadržaj pepela u cvatovima nevena i učinkovitije je i bolje na nižim temperaturama. Porastom temperature zraka za sušenje porasli su i sadržaj škroba i ulja za obje boje cvatova. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da su cvatovi nevena nakon sušenja pogodna komponenta u hranidbi životinja, a najbolji rezultati su dobiveni sušenjem na temperaturi od 50 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • Nutrition Abstract and Review
  • Referativny Zhumal
  • World translations index


Citati