Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe hrane za životinje (CROSBI ID 255260)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Majdak, Tugomir ; Židovec, Vesna ; Jurišić, Vanja ; Maričić, Magdalena ; Grubor, Mateja Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe hrane za životinje // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2017), 2; 69-75. doi: 10.33128/k.59.2.3

Podaci o odgovornosti

Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Majdak, Tugomir ; Židovec, Vesna ; Jurišić, Vanja ; Maričić, Magdalena ; Grubor, Mateja

hrvatski

Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe hrane za životinje

Neven (Calendula officinalis L.) se uzgaja zbog svoje ukrasne, ali i ljekovite vrijednosti, iako se u posljednje vrijeme sve više upotrebljava i u prehrambenoj industriji. U svježem stanju cvat nevena vrlo brzo gubi svoja svojstva, odnosno boju i kao takav treba se doraditi optimalnim postupcima dorade. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj različitih temperatura konvekcijskog sušenja dehidriranjem na intenzitet obojenja cvatova u svrhu korištenja nevena kao komponente u hrani za životinje. U istraživanju su korišteni cvatovi nevena narančaste i žute boje. Sušeni su na tri različite temperature (40 °C, 50 °C i 60 °C), pri čemu su utvrđena i kvalitativna svojstva (sadržaj pepela, škroba i ulja), prije i nakon procesa sušenja u svrhu utvrđivanja iskoristivosti u hranidbi životinja prema zakonu NN 102/2016. Korištenjem polinomnih jednadžbi izrađene su krivulje otpuštanja vode iz cvatova u ovisnosti o temperaturi sušenja. Cvatovi žute boje brže su otpuštali vodu pri svim temperaturama te sadržavali bolji intenzitet boje. Sušenje je također utjecalo na sadržaj pepela u cvatovima nevena i učinkovitije je i bolje na nižim temperaturama. Porastom temperature zraka za sušenje porasli su i sadržaj škroba i ulja za obje boje cvatova. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da su cvatovi nevena nakon sušenja pogodna komponenta u hranidbi životinja, a najbolji rezultati su dobiveni sušenjem na temperaturi od 50 °C.

neven ; boja ; sušenje ; hranidba životinja

nije evidentirano

engleski

The effect of drying temperature on the coloration intensity of marigold inflorescences for animal feed

nije evidentirano

marigold ; color ; drying ; animal feed

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59 (2)

2017.

69-75

objavljeno

0023-4850

1848-901X

10.33128/k.59.2.3

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice