Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 959937

Utjecaj konvekcijskog sušenja na sadržaj škroba i pepela različitih sorata batata


Matin, Ana; Krička, Tajana; Kalambura, Sanja; Jurišić, Vanja; Livaić, Marija; Benko, Božidar; Grubor, Mateja
Utjecaj konvekcijskog sušenja na sadržaj škroba i pepela različitih sorata batata // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2018), 2; 61-67 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj konvekcijskog sušenja na sadržaj škroba i pepela različitih sorata batata
(Convective drying impact on starch and ash content of different sweet potato varieties)

Autori
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Kalambura, Sanja ; Jurišić, Vanja ; Livaić, Marija ; Benko, Božidar ; Grubor, Mateja

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 59 (2018), 2; 61-67

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Batat ; sušenje ; kvalitativne karakteristike ; promjena boje
(Sweet potato ; drying ; qualitative characteristics ; color change)

Sažetak
Batat (Ipomoea batatas L.) je višegodišnja tropska povrtna kultura koja se koristi u hranidbi domaćih životinja (krava, svinja i peradi), a porasla mu je i konzumacija u ljudskoj prehrani posljednjih nekoliko godina. Cilj istraživanja ovog rada je utvrditi sadržaj pepela i škroba batata, radi probavljivosti, nakon konvekcijskog sušenja – dehidriranjem na tri različite temperature sušenja (50, 60 i 70 °C), brzinu otpuštanja vode prilikom sušenja kao i utjecaj temperature sušenja na boju četiriju sorata batata (narančasti Beauregard, ljubičasti 414 Purple, žuti O’Henry i bijeli Japanese). Rezultati istraživanja pokazuju da od četiri istraživane sorte samo jedna brže otpušta vodu prilikom sušenja, dok sve ostale otpuštaju vodu podjednakom brzinom. Kod toga je sadržaj pepela rastao povećanjem temperature dok se sadržaj škroba smanjivao. Također je utvrđeno da sušenje utječe na promjenu boje, te se najmanja promjena očekivano očitovala sušenjem na najnižoj temperaturi. Statističkom obradom rezultata utvrđene su signifikantne razlike između sorata i načina termičke dorade.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb,
Veleučilište Velika Gorica