LC-MS/MS analiza mikotoksina (CROSBI ID 422796)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kenjerić, Lidija
Šarkanj, Bojan
hrvatski
LC-MS/MS analiza mikotoksina
Zbog klimatskih promjena koje uzrokuju temperaturne razlike i ekstreme te raznih kriza na području prehrambene industrije, sigurnost hrane koju konzumiramo izrazito je bitna. Kako bi osigurali sigurnu i zdravu hranu moramo biti upoznati sa svim kontaminantima koji se mogu pojaviti u hrani i uzrokovati nepovoljan učinak na ljudski i životinjski organizam. Mikotoksini su sekundarni metaboliti plijesni, male molekulske mase, štetni su za zdravlje ljudi i životinja u niskim koncentracijama (<mg kg-1 tjeslene mase). Posjeduju široki spektar tokičnosti: neurotoksični su, teratogeni, mutageni te imunotoksični. Njihova prisutnost u hrani je neizbježna, a najčešće se nalaze u žitaricama. Metode koje se koriste za analizu moraju biti specifične i selektivne te omogućiti brzu i jednostavnu analizu kontaminanata. Stoga se sve više primjenjuju LC-MS/MS metode za analizu mikotoksina jer su se pokazale sveobuhvatne i dovoljno osjetljive. Prije korištenja neke metode potrebno ju je validirati. Validacijom utvrđujemo da je metoda prikladna za njenu namjenu uz određenu mjernu nesigurnost. Osnovni paramteri validacije su točnost, preciznost, selektivnost, osjetljivost, ponovljivost i stabilnost. Također je preporučljivo provesti međulaboratorijsku usporedbu te ispitati utjecaj matrice na analizu mikotoksina kako bi se osigurala kvaliteta rezultata.
mikotoksini ; LC-MS/MS ; validacija metode ; međulaboratorijska usporedba ; utjecaj matrice
nije evidentirano
engleski
LC-MS/MS mycotoxin analysis
nije evidentirano
mycotoxins ; LC-MS/MS ; validation method ; interlaboratory comparison ; matrix effect
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
10.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek