Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza studentskog znanja o dobroj higijenskoj praksi (CROSBI ID 666800)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Majstorović, Dijana ; Humbal, Josip ; Korent, Katarina ; Zeman, Josip ; Štifanić, M ; Gavrilović Ana Analiza studentskog znanja o dobroj higijenskoj praksi // Obrazovanje i istraživanje za kvalitetnu zdravstvenu praksu. Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2018. str. 65-65

Podaci o odgovornosti

Majstorović, Dijana ; Humbal, Josip ; Korent, Katarina ; Zeman, Josip ; Štifanić, M ; Gavrilović Ana

hrvatski

Analiza studentskog znanja o dobroj higijenskoj praksi

Sigurnost hrane jedna je od osnovnih preokupacija današnjeg društva. Konzument s pravom očekuje sigurnu hranu dobre kvalitete, pripremljenu po načelima dobre higijenske prakse. Dobra higijenska praksa obuhvaća niz mjera koje se provode pri rukovanju s hranom radi preveniranja nastanka bolesti uzrokovanih hranom. U Sjedinjenim Američkim Državama od posljedica bolesti uzrokovanih hranom godišnje umre oko 3000 ljudi. Do kontaminacije hrane najčešće dolazi zbog loše higijene radnog okoliša, neprikladnog ili nepravilnog transporta i/ili skladištenja, loše osobne higijene radnika koji su u neposrednom kontaktu s hranom, nesigurnog izvora hrane i dr. Kako bi se spriječio nastanak bolesti uzrokovanih hranom, osoblje u neposrednom dodiru s hranom mora poznavati principe dobre higijenske prakse i tijekom svojeg rada obvezno ih se pridržavati. To je iznimno važno u bolnicama, jer je riječ o pacijentima čiji je imunološki sustav već oslabljen primarnom bolešću. Cilj: Istražiti stupanj poznavanja principa dobre higijenske prakse kod studenata Sveučilišta u Puli te usporediti studentsko znanje između studentskih skupina s različitih studija. Metode: Istraživanje je obavljeno popunjavanjem anketnog upitnika o poznavanju dobre higijenske prakse na 150 studenata tri različita studijska programa (Sestrinstvo, Znanost o moru, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti). Utvrđen je prosječan stupanj znanja anketiranih te su uspoređene razlike između tri istraživane skupine studenata. Rezultati: Rezultati su pokazali da se stupanj poznavanja osnovnih principa dobre higijenske prakse razlikuje među istraživanim grupama, a detaljno će biti prikazani u radu. Zaključak: S obzirom na to da studenti, bez obzira na studij, vrlo često rade u objektima za pripremu hrane preko student- servisa, bilo bi uputno u izborne kolegije svih studija, uključujući nužno i Sestrinstvo, uvrstiti osnovne principe dobre higijenske prakse.

Sestrinstvo, Dobra higijenska praksa, Sigurnost hrane

nije evidentirano

engleski

Analysis of student knowledge of good hygiene practice

nije evidentirano

nursing, good hygiene practice, food safety

nije evidentirano

Podaci o prilogu

65-65.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Obrazovanje i istraživanje za kvalitetnu zdravstvenu praksu

Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb

978-953-6239-64-1

Podaci o skupu

17. konferencija medicinskih sestara i tehničara ; 3. konferencija zdravstvenih profesija u medijima

predavanje

22.03.2018-23.03.2018

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano

Poveznice