Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 959439

Analiza studentskog znanja o dobroj higijenskoj praksi


Majstorović, Dijana; Humbal, Josip; Korent, Katarina; Zeman, Josip; Štifanić, M; Gavrilović Ana
Analiza studentskog znanja o dobroj higijenskoj praksi // Obrazovanje i istraživanje za kvalitetnu zdravstvenu praksu
Zagreb, 2018. str. 65-65 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Analiza studentskog znanja o dobroj higijenskoj praksi
(Analysis of student knowledge of good hygiene practice)

Autori
Majstorović, Dijana ; Humbal, Josip ; Korent, Katarina ; Zeman, Josip ; Štifanić, M ; Gavrilović Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Obrazovanje i istraživanje za kvalitetnu zdravstvenu praksu / - Zagreb, 2018, 65-65

ISBN
978-953-6239-64-1

Skup
17. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 3. konferencija zdravstvenih profesija Obrazovanje i istraživanje za kvalitetnu zdravstvenu praksu

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22 -23.03.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
Sestrinstvo, Dobra higijenska praksa, Sigurnost hrane
(Nursing, good hygiene practice, food safety)

Sažetak
Sigurnost hrane jedna je od osnovnih preokupacija današnjeg društva. Konzument s pravom očekuje sigurnu hranu dobre kvalitete, pripremljenu po načelima dobre higijenske prakse. Dobra higijenska praksa obuhvaća niz mjera koje se provode pri rukovanju s hranom radi preveniranja nastanka bolesti uzrokovanih hranom. U Sjedinjenim Američkim Državama od posljedica bolesti uzrokovanih hranom godišnje umre oko 3000 ljudi. Do kontaminacije hrane najčešće dolazi zbog loše higijene radnog okoliša, neprikladnog ili nepravilnog transporta i/ili skladištenja, loše osobne higijene radnika koji su u neposrednom kontaktu s hranom, nesigurnog izvora hrane i dr. Kako bi se spriječio nastanak bolesti uzrokovanih hranom, osoblje u neposrednom dodiru s hranom mora poznavati principe dobre higijenske prakse i tijekom svojeg rada obvezno ih se pridržavati. To je iznimno važno u bolnicama, jer je riječ o pacijentima čiji je imunološki sustav već oslabljen primarnom bolešću. Cilj: Istražiti stupanj poznavanja principa dobre higijenske prakse kod studenata Sveučilišta u Puli te usporediti studentsko znanje između studentskih skupina s različitih studija. Metode: Istraživanje je obavljeno popunjavanjem anketnog upitnika o poznavanju dobre higijenske prakse na 150 studenata tri različita studijska programa (Sestrinstvo, Znanost o moru, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti). Utvrđen je prosječan stupanj znanja anketiranih te su uspoređene razlike između tri istraživane skupine studenata. Rezultati: Rezultati su pokazali da se stupanj poznavanja osnovnih principa dobre higijenske prakse razlikuje među istraživanim grupama, a detaljno će biti prikazani u radu. Zaključak: S obzirom na to da studenti, bez obzira na studij, vrlo često rade u objektima za pripremu hrane preko student- servisa, bilo bi uputno u izborne kolegije svih studija, uključujući nužno i Sestrinstvo, uvrstiti osnovne principe dobre higijenske prakse.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA