Analiza studentskog znanja o dobroj higijenskoj praksi (CROSBI ID 666800)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Majstorović, Dijana ; Humbal, Josip ; Korent, Katarina ; Zeman, Josip ; Štifanić, M ; Gavrilović Ana
hrvatski
Analiza studentskog znanja o dobroj higijenskoj praksi
Sigurnost hrane jedna je od osnovnih preokupacija današnjeg društva. Konzument s pravom očekuje sigurnu hranu dobre kvalitete, pripremljenu po načelima dobre higijenske prakse. Dobra higijenska praksa obuhvaća niz mjera koje se provode pri rukovanju s hranom radi preveniranja nastanka bolesti uzrokovanih hranom. U Sjedinjenim Američkim Državama od posljedica bolesti uzrokovanih hranom godišnje umre oko 3000 ljudi. Do kontaminacije hrane najčešće dolazi zbog loše higijene radnog okoliša, neprikladnog ili nepravilnog transporta i/ili skladištenja, loše osobne higijene radnika koji su u neposrednom kontaktu s hranom, nesigurnog izvora hrane i dr. Kako bi se spriječio nastanak bolesti uzrokovanih hranom, osoblje u neposrednom dodiru s hranom mora poznavati principe dobre higijenske prakse i tijekom svojeg rada obvezno ih se pridržavati. To je iznimno važno u bolnicama, jer je riječ o pacijentima čiji je imunološki sustav već oslabljen primarnom bolešću. Cilj: Istražiti stupanj poznavanja principa dobre higijenske prakse kod studenata Sveučilišta u Puli te usporediti studentsko znanje između studentskih skupina s različitih studija. Metode: Istraživanje je obavljeno popunjavanjem anketnog upitnika o poznavanju dobre higijenske prakse na 150 studenata tri različita studijska programa (Sestrinstvo, Znanost o moru, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti). Utvrđen je prosječan stupanj znanja anketiranih te su uspoređene razlike između tri istraživane skupine studenata. Rezultati: Rezultati su pokazali da se stupanj poznavanja osnovnih principa dobre higijenske prakse razlikuje među istraživanim grupama, a detaljno će biti prikazani u radu. Zaključak: S obzirom na to da studenti, bez obzira na studij, vrlo često rade u objektima za pripremu hrane preko student- servisa, bilo bi uputno u izborne kolegije svih studija, uključujući nužno i Sestrinstvo, uvrstiti osnovne principe dobre higijenske prakse.
Sestrinstvo, Dobra higijenska praksa, Sigurnost hrane
nije evidentirano
engleski
Analysis of student knowledge of good hygiene practice
nije evidentirano
nursing, good hygiene practice, food safety
nije evidentirano
Podaci o prilogu
65-65.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Obrazovanje i istraživanje za kvalitetnu zdravstvenu praksu
Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb
978-953-6239-64-1
Podaci o skupu
17. konferencija medicinskih sestara i tehničara ; 3. konferencija zdravstvenih profesija u medijima
predavanje
22.03.2018-23.03.2018
Opatija, Hrvatska