Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nutritivni sastav oljuštenog zrna ječma nakon termičke dorade sušenjem i uparavanjem (CROSBI ID 255171)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Krička, Tajana ; Matin, Ana ; Horvatić, Tomislava ; Kiš, Goran ; Voća, Neven ; Jurišić, Vanja ; Grubor, Mateja Nutritivni sastav oljuštenog zrna ječma nakon termičke dorade sušenjem i uparavanjem // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2017), 2; 51-60

Podaci o odgovornosti

Krička, Tajana ; Matin, Ana ; Horvatić, Tomislava ; Kiš, Goran ; Voća, Neven ; Jurišić, Vanja ; Grubor, Mateja

hrvatski

Nutritivni sastav oljuštenog zrna ječma nakon termičke dorade sušenjem i uparavanjem

Prilikom prerade zrna ječma za potrebe prehrane ljudi, ječmu se skida ljuska te takvo zrno ječma ima smanjenu nutritivnu vrijednost. Kako bi se poboljšala nutritivna svojstva ječma nakon ljuštenja, ono se podvrgnulo termičkom tretmanu uparavanja zbog želatinizacije škroba. Stoga je bilo potrebno provesti istraživanje nutritivnih svojstava oljuštenog zrna ječma prije i poslije metode uparavanja (“cooking” postupak) i sušenja te odrediti utjecaj takve termičke dorade na nutritivni sastav zrna. U radu su obuhvaćene dvije sorte ječma, Bravo i Maxim. Oljuštenim zrnima spomenutih sorti određen je nutritivni sastav tj. kemijska svojstva prema standardnim metodama za određivanje udjela vlage, pepela, ulja, škroba i proteina. Nakon metode uparavanja (“cooking” metode) na tlaku od 0, 5 bara i vremenu od 10 ili 15 minuta te sušenja uzoraka na temperaturama od 50 °C, 60 °C i 70 °C također je određen nutritivni sastav svakog uzorka. Istraživanje je pokazalo da metoda uparavanja utječe na promjenu nutritivnog sastava oljuštenog zrna ječma jer je kod svih komponenata nutritivnog sastava došlo do promjena u odnosu na početne uzorke.

oljušteni ječam ; uparavanje ; sušenje ; nutritivni sastav

nije evidentirano

engleski

Hulled barley nutritional composition after drying and cooking thermal treatment

nije evidentirano

hulled barley ; steaming ; drying ; nutritional composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59 (2)

2017.

51-60

objavljeno

0023-4850

1848-901X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice