Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 959236

Pravni učinci ugovora o odricanju od nasljedstva koje nije otvoreno


Tuhtan Grgić, Iva
Pravni učinci ugovora o odricanju od nasljedstva koje nije otvoreno // Liber amicorum Aldo Radolović / Slakoper, Zvonimir ; Bukovac Puvača, Maja ; Mihelčić, Gabrijela (ur.).
Rijeka: Sveučilište u Rijeci, Pravni fakultet, 2018. str. 501-527


Naslov
Pravni učinci ugovora o odricanju od nasljedstva koje nije otvoreno
(Legal effects of the contract on anticipated renunciation of the succession)

Autori
Tuhtan Grgić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Liber amicorum Aldo Radolović

Urednik/ci
Slakoper, Zvonimir ; Bukovac Puvača, Maja ; Mihelčić, Gabrijela

Izdavač
Sveučilište u Rijeci, Pravni fakultet

Grad
Rijeka

Godina
2018

Raspon stranica
501-527

ISBN
978-953-8034-22-0

Ključne riječi
Anticipirano odricanje od nasljedstva, ugovor o nasljeđivanju, nužni dio, zaštita vjerovnika
(Anticipated renunciation of succession, contract of inheritance, reserved share, forced heirs, protection of creditors)

Sažetak
Ugovor o odricanju od nasljedstva koje nije otvoreno prema hrvatskom pravu nema pravnog učinka, osim kada ga zaključuje potomak koji može samostalno raspolagati svojim pravima i koji se ugovorom s pretkom (budućim ostaviteljem) odriče nasljedstva koje bi mu pripalo nakon smrti pretka ili kada je zaključen između bračnih drugova od kojih se jedan odriče nasljedstva koje bi mu kao bračnom drugu pripalo nakon smrti drugog bračnog druga. Osim odredbe kojom je propisano da će odricanje vrijediti i za potomke onoga koji se odrekao, ako drugačije nije ugovoreno, Zakonom o nasljeđivanju nisu regulirani pravni učinci ovog ugovora. Cilj je ovoga rada istražiti koje pravne učinke proizvodi valjani ugovor o anticipiranom odricanju od nasljedstva prema hrvatskom pravu, kako prema ugovornim stranama – budućem ostavitelju i odricatelju, tako i prema odricateljevim potomcima i ostalim ostaviteljevim nasljednicima, ali i prema trećim osobama – ostaviteljevim i odricateljevim vjerovnicima. Ugovaranjem odricanja od neotvorenog nasljedstva povećava se ostaviteljeva sloboda oporučnog raspolaganja pa bi ovaj ugovor (posebice u kombinaciji s nekim drugim pravnim poslovima inter vivos) mogao budućem ostavitelju omogućiti sigurnije planiranje raspodjele ostavine još za života i spriječiti sporove među nasljednicima. Na temelju analize pravnog uređenja ugovora o odricanju od nasljedstva u njemačkom, švicarskom i austrijskom pravu i pravnoj doktrini i njihovom usporedbom s hrvatskim uređenjem autorica daje prijedloge de lege ferenda koji idu u smjeru veće dispozitivnosti, odnosno uvažavanja volje ugovornih strana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Iva Tuhtan Grgić, (265765)