Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Porijeklo i sastojci dvopeka na hrvatskom tržištu (CROSBI ID 666731)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Matešić, Dorotea ; Majetić Germek, Valerija ; Koprivnjak, Olivera Porijeklo i sastojci dvopeka na hrvatskom tržištu // Sanitas 2018, 1. Studentski kongres zaštite zdravlja / Ilijanić, V. ; Previšić, I. (ur.). Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2018. str. 33-33

Podaci o odgovornosti

Matešić, Dorotea ; Majetić Germek, Valerija ; Koprivnjak, Olivera

hrvatski

Porijeklo i sastojci dvopeka na hrvatskom tržištu

Dvopek ili prepečenac tj. rezani dodatno pečeni kruh s udjelom vode do 7%, smatra se dijetetskim proizvodom te je neizostavni dio raznih dijeta i bolničke prehrane, ali je i prehrambena namirnica široke potrošnje. S ciljem usporedbe sastojaka kod različitih proizvoda iz skupine dvopeka na hrvatskom tržištu, pregledano je 56 deklaracija prikupljenih u 11 trgovačkih centara na području Rijeke i Bjelovara tijekom siječnja i veljače 2018. godine. Najviše proizvoda bilo je porijeklom iz Italije (52% proizvoda) dok su ostali bili iz šest drugih europskih zemalja uključujući Hrvatsku (4% proizvoda). Utvrđeno je da je proizvode na hrvatsko tržište stavilo 15 različitih proizvođača i četiri uvoznika. Neto masa bila je u rasponu od 120 do 550 g. S obzirom na vrstu deklariranog brašna proizvodi su razvrstani u tri skupine: standardni dvopek (39% proizvoda), integralni dvopek (38% proizvoda) i specijalne vrste (23% proizvoda). Svi standardni proizvodi sadržavali su pšenično brašno, u integralnoj skupini 90% proizvoda sadržavalo je cjelovito pšenično brašno, a 10% proizvoda pšenične mekinje uz pšenično brašno. U specijalnu skupinu uvršteni su proizvodi sa sladilima, bez glutena, obogaćeni vitaminima i mineralima, s dodacima (sjemenke, razne vrste žitarica) te od pirovog brašna (31% specijalnih proizvoda). Najzastupljenija vrsta ulja u prepečencima su suncokretovo ulje, uključujući visokooleinsko suncokretovo ulje (49% proizvoda) i palmino ulje (47% proizvoda). U popisu sastojaka na 98% proizvoda navedena je sol, dok je šećer naveden na 81% proizvoda. Ekstrakt slada (ječmenog, kukuruznog ili pšeničnog), koji se pekarskim proizvodima dodaje zbog poboljšanja okusa i arome, sadrži 85% proizvoda. U 47% proizvoda nisu korišteni aditivi. Od ukupno 28 proizvoda s aditivima, u njih 80% dodani su emulgatori, u 71% poboljšivači glutena, u 33% sredstva protiv zgrudnjavanja, u 25% oslabljivači glutena te u 18% regulatori kiselosti. U ukupnoj ponudi dvopeka na hrvatskom tržištu uočena je velika raznolikost s obzirom na porijeklo i sastojke.

Dvopek ; Sastojci ; Porijeklo ; Hrvatsko tržište

Rad je u cijelosti izrađen na Katedri za tehnologiju i kontrolu namirnica, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

engleski

Origin and ingredients of rusks on Croatian market

nije evidentirano

rusk ; ingredients, origin, Croatian market

nije evidentirano

Podaci o prilogu

33-33.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Sanitas 2018, 1. Studentski kongres zaštite zdravlja

Ilijanić, V. ; Previšić, I.

Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

978-953-7957-64-3

Podaci o skupu

1. studentski kongres zaštite zdravlja - Sanitas 2018

predavanje

13.04.2018-14.04.2018

Rijeka, Hrvatska

Povezanost rada

Nutricionizam, Prehrambena tehnologija