Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pojedinačni i skupni učinci propikonazola i cinkovog oksida na populacijske i biokemijske markere enhitreida (Enchytraeus albidus) (CROSBI ID 422645)

Ocjenski rad | diplomski rad

Čurčić, Nikola Pojedinačni i skupni učinci propikonazola i cinkovog oksida na populacijske i biokemijske markere enhitreida (Enchytraeus albidus) / Hackenberger Kutuzović, Davorka (mentor); Lončarić, Željka (neposredni voditelj). Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, . 2018

Podaci o odgovornosti

Čurčić, Nikola

Hackenberger Kutuzović, Davorka

Lončarić, Željka

hrvatski

Pojedinačni i skupni učinci propikonazola i cinkovog oksida na populacijske i biokemijske markere enhitreida (Enchytraeus albidus)

Štetni učinci pesticida na okoliš i neciljne organizme dobro su poznati. Kako bi se smanjio štetan utjecaj pesticida pojavljivale su se različite metode kojima je cilj smanjiti njihovu uporabu. Jedan od načina smanjenja pesticida je primjena nanočestica kao pesticida ili primjena istih kao nosača pesticida. Cilj ovog rada je bilo utvrditi pojedinačne i kombinirane učinke cinkovog oksida (ZnO) u nano i ne nano obliku te propikonazola (PCZ) na reprodukcijski uspjeh te biokemijske markere (acetilkolinesteraza (AChE), katalaza (CAT), glutation S-transferaza (GST) i reaktivne supstance tiobarbiturne kiseline (TBARS)) enhitreida (Enchytraeus albidus). Izračunata je manja EC50 vrijednost za ne nano čestice nego za nanočestice cinkovog oksida (ZnO). Rezultati eksperimenta pokazuju kako PCZ uzrokuje lipidnu peroksidaciju kod kombiniranog izlaganja. Kombinirano izlaganje nije utjecalo na povećanje oksidativnog stresa u usporedbi s pojedinačnim izlaganjem.

pesticidi ; nanočestice ; reprodukcija ; AChE ; CAT ; GST ; TBARS

nije evidentirano

engleski

Single and binary effect of propiconazole and zinc oxide on population and biochemical markers of enchytraeids(Enchytraeus albidus)

nije evidentirano

pesticides ; nanoparticles ; reproduction ; AChE ; CAT ; GST ; TBARS

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

18.06.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju

Osijek

Povezanost rada

Biologija

Poveznice