Emulzije kao koloidni sustavi (CROSBI ID 422632)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Dundović, Ana Marija
Jakobek Barron, Lidija
hrvatski
Emulzije kao koloidni sustavi
Sustavi u kojima je jedna tvar raspršena u drugoj nazivaju se disperzni sustav, a njihova podjela ovisi o veličini čestica. Koloidi su podvrsta disperznih sustava čija se veličina čestica kreće od 1 do 100 nm. Jedan od primjera koloidnih sustava su emulzije u kojima je jedna tekućina raspršena u drugoj. Postoje dva tipa emulzija ulje u vodi i voda u ulju. Svojstva emulzija određena su prema veličini kapljica raspršene disperzne faze, sastavu i svojstvima površinskog omotača kapljica i sastavu kontinuirane faze. Kapljice u emulzijama su uglavnom sferične i podložne deformiranju. Neke od nestabilnosti emulzija su izdvajanje kapljica na površinu, agregacija, koalescencija. Kako bi se stvorila emulzija i osigurala njena stabilnost, koriste se emulgatori. Emulzije su zastupljene u prehrambenoj industriji. Cilj ovog rada je definirati disperzne sustave te koloidne sustave, opisati podjelu koloida te svojstva koloida, definirati emulzije, stvaranje emulzija, pojave na dodirnoj površini tekućina – tekućina, utjecaj emulgatora na emulzije i njihovu stabilnost. Osim toga, cilj je prikazati neke od primjera emulzija u prehrambenoj industriji.
disperzije ; koloidi ; emulzije ; emulgatori
nije evidentirano
engleski
Emulsions as colloid systems
nije evidentirano
dispersions ; colloids ; emulsions ; emulsifiers
nije evidentirano
Podaci o izdanju
14
27.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek