Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 958784

CVIJET KREPOSTI: ANIMALISTIČKI UZORI ČOVJEKOVE NARAVI


Zaradija Kiš, Antonija
CVIJET KREPOSTI: ANIMALISTIČKI UZORI ČOVJEKOVE NARAVI // Teze i rezimei. Književnost, kultura, folklor. Pitanja slavistike. t. 2. / Suvajdžić, Boško (ur.).
Beograd: Međunarodni kongres slavista, Savez slavističkih društava Srbije, 2018. str. 204-205 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
CVIJET KREPOSTI: ANIMALISTIČKI UZORI ČOVJEKOVE NARAVI
(The Flower of Virtue: Animal Exemplars of Human Nature)

Autori
Zaradija Kiš, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Teze i rezimei. Književnost, kultura, folklor. Pitanja slavistike. t. 2. / Suvajdžić, Boško - Beograd : Međunarodni kongres slavista, Savez slavističkih društava Srbije, 2018, 204-205

ISBN
978-86-917949-6-5

Skup
16. međunarodni kongres slavista

Mjesto i datum
Beograd, Srbija, 20.-27. 08. 2018.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Cvijet ot kreposti, glagoljica, književnost, životinja
(The Flower of Virtue, Glagolitic, literature, animal)

Sažetak
U hrvatskoglagoljskom književnom korpusu neliturgijskim literarnim ostvarajima pripada posebno mjesto jer su još uvijek nedovoljno istraživani pa su i istraživačke teme obilate i raznolike. U tom kontekstu svoja sam razmišljanja usmjerila na tekst Cvijeta kreposti, koji je krajem 19. i posebice početkom 20. stoljeća privlačio pozornost manjega broja hrvatskih filologa i književnih povjesničara, koji su dali i prve kritičke misli o tom djelu, a koje su i do danas ostale najsugestivnije i najopširnije. Prijevod moralnodidaktičkoga djela talijanskoga srednjovjekovlja, Fiore di virtù, u hrvatskoglagoljskoj književnosti poznato pod naslovom Cvijet ot kreposti ili Cvijet vsake mudrosti i pojavljuje se unutar nekoliko zborničkih glagoljskih kompilacija. U radu smo se fokusirali na tekst iz Petrisova zbornika koji je najkraći i po prvi put ga objavljujemo. Cvijet kreposti se izdvaja iz „cijele gomile doktriniranih srednjovjekovnih djela“ (usp. KOLENDIĆ 1924, 3), a njegova kompleksnost i posebnost razvidna je kroz književnopovijesna, filozofska, mitološka te psihološka i kulturnoanimalistička promišljanja među kojima ćemo se najviše usredoočiti na posljednja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, KnjiževnostPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Antonija Zaradija-Kiš, (89025)