Optimiranje procesa ultrazvučne ekstrakcije karnozinske kiseline iz ružmarina metodom odzivnih površina (CROSBI ID 422574)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Stanić, Katarina
Bucić-Kojić, Ana
Gordana Šelo
hrvatski
Optimiranje procesa ultrazvučne ekstrakcije karnozinske kiseline iz ružmarina metodom odzivnih površina
U radu je ispitivan utjecaj sastava otapala (volumni udio 96%-tnog etanola u vodenoj otopini etanola: 40- 70-100 %, v/v), omjera kruto-tekuće (20-30-40 mL/g) i vremena ekstrakcije (10-20-30 minuta), te njihove interakcije na esktraktibilnost karnozinske kiseline iz ružmarina te na antioksidacijsku aktivnost ekstrakata ružmarina. Ekstrakcija je provedena na ultrazvučnoj kupelji. Metodom odzivnih površina određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije (otapalo: 100 % etanol, vrijeme: 10 minuta, omjer kruto-tekuće: 20 mL/g) i optimalni uvjeti za antioksidacijsku aktivnost (otapalo: 40 % etanol v/v, vrijeme: 10 minuta, omjer kruto-tekuće: 40 mL/g). Modelom predviđeni maksimalni prinos karnozinske kiseline iznosio je 26, 52 mg/gs.t., a maksimalna antioksidacijska aktivnost iznosila je 0, 19 mginh. DPPH/gs.t.. Prinos karnozinske kiseline u ekstraktima ružmarina određen je HPLC metodom, a antioksidacijska aktivnost je određena spektrofotometrijskom metodom. Proces ekstrakcije karnozinske kiseline u navedenim uvjetima najbolje je opisivao linearni model (R = 0, 984), a utjecaj uvjeta ekstrakcije na antioksidacijsku aktivnost ekstrakata ružmarina je najbolje opisivao kvadratni polinom (R=0, 977).
ružmarin ; karnozinska kiselina ; ultrazvučna ekstrakcija ; metoda odzivnih površina ; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Optimization of ultrasound-assisted extraction of carnosic acid from rosemary using response surface methodology
nije evidentirano
rosemary ; carnosic acid ; ultrasound-assisted extraction ; response surface methodology ; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
27.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek