Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 958438

Satni meteorološki podaci za referentne postaje u Hrvatskoj


Pavković, Branimir; Delač, Boris
Satni meteorološki podaci za referentne postaje u Hrvatskoj // Zbornik radova 16. skup o prirodnom plinu, toplini i vodi / 9th International Gas, Heat and Water Conference / Raos, Pero (ur.).
Osijek: Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, 2018. str. 179-188 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Satni meteorološki podaci za referentne postaje u Hrvatskoj
(Hourly weather data for referent locations in Croatia)

Autori
Pavković, Branimir ; Delač, Boris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 16. skup o prirodnom plinu, toplini i vodi / 9th International Gas, Heat and Water Conference / Raos, Pero - Osijek : Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, 2018, 179-188

Skup
PLIN 2018 16. skup o prirodnom plinu, toplini i vodi/ 9th International Gas, Heat and Water Conference

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 26. - 28. 09. 2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Potrošnja energije, test referentna godina, karakteristični dan
(Energy consumption, test referent year, characteristic day)

Sažetak
U radu je prikazana jednostavna metoda kojom su izrađeni prosječni satni meteorološki podaci za referentne meteorološke postaje u Hrvatskoj. Podaci su objavljeni na mrežnoj stranici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske [1]. Namijenjeni su za izračunavanje energetskog svojstva zgrade temeljem satnih vrijednosti u skladu sa zahtjevima Algoritma za proračun potrebne energije za grijanje i hlađenje prostora zgrade prema HRN EN ISO 13790 [2]. Metoda izrade podataka je temeljena na primjeni referentnih godina sa satnim vrijednostima za Zagreb i Split kao reprezentativnih lokacija klime kontinentalne i primorske Hrvatske, te na prosječnim vrijednostima meteoroloških podataka za referentne postaje u Republici Hrvatskoj. Svi potrebni ulazni podaci objavljeni su u Tehničkom propisu o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti zgrada [3]. Prosječni satni podaci sadrže niz od 12 tipičnih dana od kojih svaki predstavlja jedan mjesec u godini za svaku od 50 referentnih meteoroloških postaja s prosječnim vrijednostima temperatura, relativne vlažnosti i intenziteta sunčevog zračenja za različito orijentirane plohe tijekom 24 sata. Prikazani podaci trebali bi poslužiti za provedbu proračuna do vremena kad će biti izrađene test referentne godine temeljem mjerenih podataka, što bi trebalo predstavljati jedan od ciljeva za buduće srednjoročno razdoblje. Meteorološki podaci izrađeni metodologijom prikazanom u ovom radu primijenjeni su na proračunu potrošnje toplinske energije za grijanje i hlađenje jednoobiteljske zgrade jednostavne geometrije i uspoređeni s rezultatima dobivenim korištenjem mjesečnih prosječnih vrijednosti.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
StrojarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Tehnički fakultet, Rijeka,
Sveučilište u Rijeci