Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak UVB-zračenja i norflurazona na zelenu (Hydra viridissima Pallas, 1766) i smeđu hidru (Hydra oligactis Pallas, 1766) (CROSBI ID 422519)

Ocjenski rad | diplomski rad

Matijević, Ana Učinak UVB-zračenja i norflurazona na zelenu (Hydra viridissima Pallas, 1766) i smeđu hidru (Hydra oligactis Pallas, 1766) / Kovačević, Goran ; Korać, Petra (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2018

Podaci o odgovornosti

Matijević, Ana

Kovačević, Goran ; Korać, Petra

hrvatski

Učinak UVB-zračenja i norflurazona na zelenu (Hydra viridissima Pallas, 1766) i smeđu hidru (Hydra oligactis Pallas, 1766)

Postoje dokumentirana istraživanja o postojanju tumora na tijelu hidri, a ovo je prvo istraživanje gdje su jedinke hidre izlagane tretmanu UVB-zračenjem i/ili norflurazonu s namjerom da se izazovu tumori. Jedinke zelene hidre (Hydra viridissima Pallas, 1766) i jedinke smeđe hidre (Hydra oligactis Pallas, 1766) ili obje vrste zajedno izlagane su norflurazonu koncentracija 2x10-7 mol/L ili 2x10-6 mol/L. Dio hidri izložen je norflurazonu i zračen UVB-zračenjem valne dužine 254 nm 2 minute. Drugi dio pokusa je rađen tako da su hidrama dodane suspenzije slobodnoživuće alge Chlorella vulgaris (CV) i endosimbiotske alge Mychonastes homosphaera (CZ10) ili obje alge zajedno. Hidre s dodatkom algi su izlagane norflurazonu i zračene na isti način kao u prvom dijelu pokusa. Pratile su se morfološke promjene hidri: migracija, odgovor na mehanički podražaj, oblik tijela, oštećenje lovki, nespolno (pupanje) i spolno razmnožavanje te smrtnost. U eksperimentalnim posudicama s dodatkom algi pratile su se još boja otopine i prisustvo nakupina algi. Migracija hidri, promjena oblika tijela pretežno iz relaksiranog u kontrahirani oblik i spolno razmnožavanje bili su prvi znakovi izbjegavanja štetnog učinka UVB-zračenja ili norflurazona. Histološke promjene pratile su se svjetlosnim mikroskopom i brojale su se stanice ektoderma, gastroderma, intersticijske stanice, zimogene stanice i žarne stanice, a mjerena je i debljina mezogleje. Ugibale su samo zračene jedinke zelene hidre. Pri višoj koncentraciji norflurazona i u svim zračenim hidrama uočena su velika oštećenja u strukturi tkiva hidri. Zračenje je prouzročilo izrasline na lovkama i na tijelu hidre ili specifične rašljaste lovke.

hidra ; UVB-zračenje ; norflurazon ; simbioza ; migracija ; morfološke i histološke promjene ; izrasline

nije evidentirano

engleski

Effects of UVB-Radiation and Norflurazon on Green Hydra (Hydra viridissima Pallas, 1766) and Brown Hydra (Hydra oligactis Pallas, 1766)

nije evidentirano

Hydra ; UVB-radiation ; norflurazon ; symbiosis ; migration ; morphological and histological changes ; tissue growth

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

28.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija