Promjene sadržaja tokola tijekom skladištenja silaže rehidriranog zrna kukuruza (CROSBI ID 422495)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jareš, Marieta
Kljak, Kristina
hrvatski
Promjene sadržaja tokola tijekom skladištenja silaže rehidriranog zrna kukuruza
Zrno kukuruza je izvor α-, γ- i δ-tokoferola te γ- tokotrienola, no, skladištenje i obrada zrna može smanjiti njihov sadržaj. Kada se zrno kukuruza zbog vremenskih neprilika ili nedostataka mehanizacije ne može ubrati u optimalno vrijeme, ono postaje manje vlažno te mu se mora rehidrirati radi uspješnog siliranja. Siliranje rehidriranog zrna stvara kiseli medij koji utječe na sadržaj bioaktivnih spojeva kao što su tokoli. Cilj ovog rada bio je utvrditi promjene u sadržaju tokola tijekom šesto-mjesečnog skladištenja silaže rehidriranog zrna kukuruza. Zrno sedam hibrida kukuruza (Bc 344, Bc 418b, Bc 424, Bc 525, Bc 572, Kekec i Pajdaš) ubrano je nakon fiziološke zrelosti te rehidrirano do 32% vlage i silirano uz dodatak komercijalnog inokulanta u vakuum vrećicama na sobnoj temperaturi. Vrećice su uzorkovane 0., 21., 38., 63., 100. i 185. dan. Tokoli su u svim uzorcima ekstrahirani heksanom nakon saponifikacije i kvantificirani HPLC metodom. Na temelju sadržaja tokola u svakoj vremenskoj točki skladištenja praćena je dinamika razgradnje tokola u kiselim uvjetima. Hibrid, vrijeme i način skladištenja su značajno utjecali na sadržaj tokola (P<0, 001) pri čemu je tijekom skladištenja pao sadržaj tokola i u suhom i u siliranom rehidriranom zrnu, a silaže su imale niži sadržaj od suhog zrna istog hibrida. Hibrid Kekec je imao najveću brzinu razgradnje tokola dok je hibrid najmanje brzine razgradnje bio Bc 525. Najveći pad sadržaja ukupnih tokola utvrđen je u razdoblju do 21. dana skladištenja, blaži pad do 38. dana, a od 38. do 185. dana je došlo do stagnacije sadržaja u siliranom rehidriranom zrnu, dok je kod suhog zrna utvrđen značajan pad sadržaja u razdoblju od 100. do 185 dana.
silaža zrna kukuruza ; tokoli ; suho zrno ; rehidrirano zrno ; kinetika
nije evidentirano
engleski
Changes in content of tocols during storage of ensiled rehydrates maize grain
nije evidentirano
maize grain silage ; tocols ; dry grain ; rehydrated grain ; kinetics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
28.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb