Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Slike na kamenim pločama - okolnosti nastanka vrste, fortuna collezionistica i problemi očuvanja i prezentacije (CROSBI ID 666475)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Dulibić, Ljerka Slike na kamenim pločama - okolnosti nastanka vrste, fortuna collezionistica i problemi očuvanja i prezentacije // Sažeci izlaganja. Materijalnost umjetničkog djela. XVI. Dani Cvita Fiskovića, znanstveni simpozij, 26. - 29. rujna 2018., Grad Rab.. Zagreb, 2018. str. 9-9

Podaci o odgovornosti

Dulibić, Ljerka

hrvatski

Slike na kamenim pločama - okolnosti nastanka vrste, fortuna collezionistica i problemi očuvanja i prezentacije

Na primjeru slika na kamenim pločama iz Strossmayerove galerije starih majstora HAZU razmotrile su se okolnosti nastanka te slikarske vrste i njen razvoj i diversifikacija, s posebnim obzirom na ulogu naručitelja i sakupljača, najprije u Rimu kao inicijalnom ishodištu diseminacije, a potom u Veroni gdje se razvija slikarstvo na specifičnoj vrsti kamena. Poredbenom analizom provenijencije i muzealizacije dvaju istaknutih primjera ocrtala se kasnija fortuna collezionistica takvih slikarskih djela, te naznačila problematika njihova očuvanja i prezentacije u današnjem kontekstu. Naposlijetku, dao se uvid u najrecentniju literaturu o problematici slikarstva na tzv. rijetkim materijalima, prije svega kamenim pločama, te ispitale mogućnosti primjene novih studija materijala i novijih interpretativnih pristupa na primjere u Strossmayerovoj galeriji.

Strossmayerova galerija starih majstora

Istraživanje za ovaj rad provedeno je u okviru Curatorial Fellowship, Bibliotheca Hertziana, Max Planck-Institut für Kunstgeschichte, Rim, listopad – prosinac 2017.

engleski

a

nije evidentirano

Strossmayer Gallery of Old Masters

nije evidentirano

Podaci o prilogu

9-9.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Sažeci izlaganja. Materijalnost umjetničkog djela. XVI. Dani Cvita Fiskovića, znanstveni simpozij, 26. - 29. rujna 2018., Grad Rab.

Zagreb:

978-953-175-616-7

Podaci o skupu

XVI. Dani Cvita Fiskovića: Materijalnost umjetničkog djela

predavanje

26.09.2018-29.09.2018

Rab, Hrvatska

Povezanost rada

Povijest umjetnosti