Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj mikorize na kakvoću ploda jagode neutralnog dana (CROSBI ID 422454)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sudar, Iva Utjecaj mikorize na kakvoću ploda jagode neutralnog dana / Fruk, Goran (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Sudar, Iva

Fruk, Goran

hrvatski

Utjecaj mikorize na kakvoću ploda jagode neutralnog dana

Istraživanje fizikalno-kemijskih svojstava plodova jagode (Fragaria x ananassa) neutralne dužine dana sorte ‘Capri’ provedeno je 2018. godine. U istraživanju su korišteni plodovi jagode uzgojeni u ljetnom periodu na otvorenom na lokaciji Botinec, Zagreb, Republika Hrvatska. Predmet istraživanja je kakvoća plodova jagoda s biljaka čiji je korijen tretiran prije sadnje mikrobiološkim preparatima uz dodatak hidrogela u tlo. Prije sadnje korijen sadnice jagoda sorte ‘Capri’ tretiran je mikoriznim preparatom Symbivit (Glomus spp.), kombinacijom Symbivita uz dodatak Plantasorba (hidrogel) u tlo, samo uz dodatak Plantasorba u tlo, te kombinacija Umico (huminski ekstrakt) i Radiscudo (Bacillus spp. i Glomus spp.). Analizirana su sljedeća svojstva kakvoće jagode: masa ploda, visina i širina ploda, tvrdoća ploda, udio topljive suhe tvari u plodu, udio ukupnih kiselina u plodu te boja ploda. Za boju ploda analizirane su vrijednosti CIE L*, a*, b*, C* i H*. Na temelju analize najveća masa ploda je zabilježena kod ne tretiranih (kontrolnih) biljaka (7, 09 g). Omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina bio je najveći kod tretmana mikorize (Symbivit) kombiniranog s hidrogelom (Plantasorb) koji iznosi 20, 63. Najveći udio crvene boje je zabilježen kod kontrolnih (netretiranih) biljaka.

Fragaria x ananassa, fizikalno-kemijska svojstva, Glomus spp., hidrogel, huminske kiseline

nije evidentirano

engleski

The influence of mycorrhizal on the fruit quality of day – neutral strawberry

nije evidentirano

Fragaria x ananassa , physicochemical properties, Glomus spp., hydrogel, humic acid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

28.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)