Povezanost sastava i količine obroka na proizvodnju otpada od hrane u ugostiteljskim objektima (CROSBI ID 422429)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šurić, Jona
Voća, Neven
hrvatski
Povezanost sastava i količine obroka na proizvodnju otpada od hrane u ugostiteljskim objektima
Otpad i gospodarenje s njime jedna je od glavnih tema današnjice. U otpad ubrajamo sve što se nakon određene aktivnosti pojavljuje kao nusproizvod bez vrijednosti. Razvoj turizma, a time i ugostiteljstva, generira određene negativne učinke. Jedan od njih je neprikladno gospodarenje otpadom od hrane. Napori da se udovolji novim trendovima gospodarenja otpadom nisu dovoljni ukoliko se pravilno ne uvede sustav prevencije i odvojenog prikupljanja otpada koji nastaje u ugostiteljskoj djelatnosti. Cilj ovog istraživanja je utvrditi količinu otpada iz hrane koju proizvede ugostiteljski objekt te ga kvantificirati po kategorijama. Iz dobivenih rezultata utvrdilo se koja vrsta hrane preostale nakon konzumacije čini najveći udio u otpadu iz hrane. Mjerenjima se pokazalo koliko se otpada od hrane dnevno proizvede po jednom serviranom obroku. Rezultati mogu poslužiti kao smjernice za odgovorno zbrinjavanje ovakve vrste otpada u svrhu unaprjeđenja poslovanja istraživanog ugostiteljskog objekta.
Otpad, hijerarhija gospodarenja otpadom, biorazgradivi komunalni otpad, otpad od hrane, otpad na tanjuru
nije evidentirano
engleski
Relation of meal composition and quantity on the production of food waste in catering objects
nije evidentirano
Waste, waste management hierarchy, biodegradable municipal waste, food waste, plate waste
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
18.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb