Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 958060

Splitski slikar Dujam Marinov Vučković u Šibeniku


Hilje, Emil
Splitski slikar Dujam Marinov Vučković u Šibeniku // Šibenik od prvog spomena: Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa "950 godina od prvog spomena Šibenika" / Kurelac, Iva (ur.).
Šibenik - Zagreb: Muzej grada Šibenika, 2018. str. 447-462


Naslov
Splitski slikar Dujam Marinov Vučković u Šibeniku
(Split Painter Dujam Marinov Vučković in Šibenik)

Autori
Hilje, Emil

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Šibenik od prvog spomena: Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa "950 godina od prvog spomena Šibenika"

Urednik/ci
Kurelac, Iva

Izdavač
Muzej grada Šibenika

Grad
Šibenik - Zagreb

Godina
2018

Raspon stranica
447-462

ISBN
978-953-6844-54-8

Ključne riječi
Dujam Vučković, slikarstvo, 15. stoljeće, Šibenik
(Dujam Vučković, painting, 15th century, Šibenik)

Sažetak
Dujam Marinov Vučković, jedan od najznačajnijih dalmatinskih gotičkih slikara, umjetnik je oko čije identifikacije u stručnim krugovima još uvijek postoje neslaganja. Arhivske vijesti o njegovoj djelatnosti u Šibeniku, koje otkrivaju njegovu istaknutu ulogu u onodobnom šibenskom likovnom krugu, mogu stoga poslužiti kao jedan od najvažnijih izvora za poznavanje njegove umjetničke djelatnosti. Naime, u ukupnom fondu od preko sto i trideset arhivskih vijesti o majstoru, jedine sačuvane konkretne narudžbe za izradu kompletnih slikarskih radova su dva šibenska ugovora iz 1448. godine, kada se obvezao izraditi dva raskošna poliptiha, jedan izvršiteljima oporuke Frane Dominici za kapelu sv. Martina u crkvi Sv. Frane, a drugi Jurju Radoslavčiću za njegovu kapelu u katedrali. S druge strane, kontekstu predložene identifikacije opusa Dujma Vučkovića do sada su unutar korpusa šibenskog gotičkog slikarstva majstoru atribuirana tri djela: slika Bogorodice s Djetetom u samostanu Sv. Frane, slika Bogorodice s Djetetom u Muzeju grada Šibenika i fragment poliptiha s likom Sv. Nikole u privatnoj zbirci u Dubrovniku. Od navedenih je slika tek fragment s likom Sv. Nikole, moguće dovesti u vezu s jednom od navedenih narudžbi, budući da se u opisu poliptiha koji je za svoju kapelu u šibenskoj katedrali naručio Juraj Radoslavčić izrjekom navodi da sa strana centralnog polja trebaju biti naslikani likovi Sv. Jakova i Sv. Nikole. Navedenom bi opusu trebalo priključiti još jednu sliku, poznatu "Gospu od plača" u katedrali. U pitanju je slika koja je doživjela ozbiljna oštećenja, a trenutno je u ponovom postupku restauracije. No, neki vrlo specifični elementi, poput reljefno istaknutih ukrasa, karakterističnog kolorita i oblikovanja draperije, približavaju je krugu radova koji se vezuju uz ime Dujma Vučkovića, premda neki elementi upućuju i na moguće sudjelovanje pomoćnika. Ipak, ni "Gospu od plača" nije moguće dovesti u direktnu vezu s narudžbom poliptiha za katedralu, pa u tom kontekstu i pitanja o podrijetlu sačuvanih radova i dalje ostaju dijelom otvorena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Emil Hilje (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Hilje, Emil
Splitski slikar Dujam Marinov Vučković u Šibeniku // Šibenik od prvog spomena: Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa "950 godina od prvog spomena Šibenika" / Kurelac, Iva (ur.).
Šibenik - Zagreb: Muzej grada Šibenika, 2018. str. 447-462
Hilje, E. (2018) Splitski slikar Dujam Marinov Vučković u Šibeniku. U: Kurelac, I. (ur.) Šibenik od prvog spomena: Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa "950 godina od prvog spomena Šibenika". Šibenik - Zagreb, Muzej grada Šibenika, str. 447-462.
@inbook{inbook, author = {Hilje, E.}, editor = {Kurelac, I.}, year = {2018}, pages = {447-462}, keywords = {Dujam Vu\v{c}kovi\'{c}, painting, 15th century, \v{S}ibenik}, isbn = {978-953-6844-54-8}, title = {Split Painter Dujam Marinov Vu\v{c}kovi\'{c} in \v{S}ibenik}, keyword = {Dujam Vu\v{c}kovi\'{c}, painting, 15th century, \v{S}ibenik}, publisher = {Muzej grada \v{S}ibenika}, publisherplace = {\v{S}ibenik - Zagreb} }