Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 957884

Tvorbeni postupci u žargonu: jezična kreativnost i/ili posuđivanje


Mikić Čolić, Ana
Tvorbeni postupci u žargonu: jezična kreativnost i/ili posuđivanje // Od norme do uporabe 1 / Mlikota, Jadranka (ur.).
Osijek: Filozofski fakultet u Osijeku ; Hrvatska sveučilišna naklada, 2018. str. 232-252 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Tvorbeni postupci u žargonu: jezična kreativnost i/ili posuđivanje
(Word formation processes in jargon: linguistic creativity and/or borrowing)

Autori
Mikić Čolić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Od norme do uporabe 1 / Mlikota, Jadranka - Osijek : Filozofski fakultet u Osijeku ; Hrvatska sveučilišna naklada, 2018, 232-252

ISBN
978-953-314-113-8

Skup
Od norme do uporabe

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 15-16.09.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Žargon, tvorba riječi, stapanje, sufiksacija, skraćenice
(Jargon, word formation, blending, suffixation, abbreviations)

Sažetak
Žargon kao neformalni varijetet kojim se najčešće u govornom jeziku koristi neka društvena zajednica odlikuje spontana tvorba novih riječi. Lakoća nastanka novih izraza čini ga podložnim brzim promjenama, dok, s druge strane, u kontekstu društvenoga razvoja, socijalno-političkih promjena te utjecaja kulturoloških činitelja doprinosi ekspanzivnosti žargona i njegovom utjecaju na standardni jezik. Na temelju prikupljenoga korpusa utvrđeno je da su u hrvatskom žargonu najplodniji tvorbeni postupci skraćivanje, širenje riječi te sufiksacija. Skraćivanje podrazumijeva stapanje (sprinternet), univerbizaciju (stambeni kredit > stambenjak), skraćivanje višesložnih riječi (mobitel > mobač, mobić) te tvorbu skraćenica (pozz, vjrj), širenje riječi svojstveno je za slikovite izraze kojima se želi dodatno naglasiti neko obilježje, najčešće pogrdno (primitivka > primitivkuša, mrak > mrakača) dok sufiksacijom nastaju riječi za nove društvene uloge ili pojave (eventuša, resortizacija). U ovome radu, na temelju popisa i opisa plodnih tvorbenih postupaka i formanata u žargonu, pokušat će se utvrditi u kojoj su mjeri oni istovjetni onima u standardnom jeziku. Uspoređujući plodne tvorbene elemente, ispitat će se omjer onih koji se temelje na hrvatskoj tvorbenoj tradiciji (sufiksacija) i onih koji su u hrvatski preuzeti iz engleskoga (stapanje) te na taj način utvrditi je li i žargon zahvatila „globalizacija“ ili se govornici i dalje oslanjaju na kreativnost utemeljenu na domaćim tvorbenim postupcima i formantima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Ana Mikić Čolić, (290785)