Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

In vitro biološka svojstva hidrolizata proteina iz pgače konoplje (CROSBI ID 422310)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bagović, Martina In vitro biološka svojstva hidrolizata proteina iz pgače konoplje / Gaurina Srček, Višnja (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Bagović, Martina

Gaurina Srček, Višnja

hrvatski

In vitro biološka svojstva hidrolizata proteina iz pgače konoplje

Industrijska konoplja (Canabis sativa L.) se uz ostale primjene koristi i u proizvodnji ulja, pri čemu nakon ekstrakcije ulja iz sjemenki zaostaje vrijedan nusproizvod – pogača, koja obiluje proteinima. Enzimskom hidrolizom proteina izdvojenih iz uljnih pogača dobivaju se peptidi koji posjeduju određenu biološku aktivnost koja se može iskoristiti za proizvodnju prirodnih lijekova i dodataka prehrani. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati biološka svojstva hidrolizata proteina konoplje u in vitro uvjetima. Antiproliferacijski učinak hidrolizata ispitan je na dvije tumorske stanične linije (HeLa i MCF-7) ovisno o korištenim enzimima tijekom hidrolize (enzimi alkalaza, neutraza i protamex) te veličini peptidnih frakcija hidrolizata proteina dobivenih enzimom alkalazom (>10, 3-10 i <3 kDa). Dobiveni rezultati ukazuju da svi pripravljeni hidrolizati posjeduju antioksidacijsku aktivnosti kao i pripravljene frakcije hidrolizata. Antiproliferacijsku aktivnost na tumorskim staničnim linijama pokazao je samo hidrolizat dobiven alkalazom te njegove veće frakcije (>10 i 3-10 kDa). Također je dokazan i protektivni učinak hidrolizata i frakcije (<3 kDa) proteina konoplje dobivenih pomoću enzima protamex na inducirani oksidacijski stres u HeLa stanicama.

pogača konoplje, hidrolizati proteina, antioksidacijska aktivnost, oksidacijski stres

nije evidentirano

engleski

In vitro biological activity of protein hydrolysates obtained from hempseed meal

nije evidentirano

hempseed meal, protein hydrolysate, antioxidative activity, oxidative stress

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

21.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija