In vitro biološka svojstva hidrolizata proteina iz pgače konoplje (CROSBI ID 422310)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bagović, Martina
Gaurina Srček, Višnja
hrvatski
In vitro biološka svojstva hidrolizata proteina iz pgače konoplje
Industrijska konoplja (Canabis sativa L.) se uz ostale primjene koristi i u proizvodnji ulja, pri čemu nakon ekstrakcije ulja iz sjemenki zaostaje vrijedan nusproizvod – pogača, koja obiluje proteinima. Enzimskom hidrolizom proteina izdvojenih iz uljnih pogača dobivaju se peptidi koji posjeduju određenu biološku aktivnost koja se može iskoristiti za proizvodnju prirodnih lijekova i dodataka prehrani. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati biološka svojstva hidrolizata proteina konoplje u in vitro uvjetima. Antiproliferacijski učinak hidrolizata ispitan je na dvije tumorske stanične linije (HeLa i MCF-7) ovisno o korištenim enzimima tijekom hidrolize (enzimi alkalaza, neutraza i protamex) te veličini peptidnih frakcija hidrolizata proteina dobivenih enzimom alkalazom (>10, 3-10 i <3 kDa). Dobiveni rezultati ukazuju da svi pripravljeni hidrolizati posjeduju antioksidacijsku aktivnosti kao i pripravljene frakcije hidrolizata. Antiproliferacijsku aktivnost na tumorskim staničnim linijama pokazao je samo hidrolizat dobiven alkalazom te njegove veće frakcije (>10 i 3-10 kDa). Također je dokazan i protektivni učinak hidrolizata i frakcije (<3 kDa) proteina konoplje dobivenih pomoću enzima protamex na inducirani oksidacijski stres u HeLa stanicama.
pogača konoplje, hidrolizati proteina, antioksidacijska aktivnost, oksidacijski stres
nije evidentirano
engleski
In vitro biological activity of protein hydrolysates obtained from hempseed meal
nije evidentirano
hempseed meal, protein hydrolysate, antioxidative activity, oxidative stress
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
21.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb