Utjecaj primjenjene metode ekstrakcije na izolaciju bioaktivnih komponenti iz jadranskih algi Ulva lactuca, Dictyota dichotoma i Padina pavonica (CROSBI ID 422298)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Botić, Viktorija
Generalić Mekinić, Ivana
hrvatski
Utjecaj primjenjene metode ekstrakcije na izolaciju bioaktivnih komponenti iz jadranskih algi Ulva lactuca, Dictyota dichotoma i Padina pavonica
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti optimalne uvjete ekstrakcije ukupnih fenola, flavonoida i tanina iz jadranskih algi Ulva lactuca, Dictyota dichotoma i Padina pavonica. U postupku ekstrakcije korištena su tri otapala: destilirana voda, etanol i aceton te različite temperature: 20°C, 40°C i 60°C. Pripravljenim ekstraktima određen je sadržaj ukupnih fenola, flavonoida i tanina. Najveći ekstrakcijski prinos ukupnih fenola dokazan je u acetonskim ekstraktima. Za izolaciju flavonoida iz istraživanih smeđih algi također su se najboljim pokazali acetonski ekstrakti pripremljeni pri 20°C, dok je kod alge Ulva lactuca najbogatiji flavonoidima bio vodeni ekstrakt pripremljen pri 20°C. Kod alge Dictyota dichotoma najveću količinu ukupnih tanina sadržavao je acetonski ekstrakt pripravljen pri 20°C, dok je kod Padina pavonica i Ulva lactuca najoptimalnija ekstrakcija provedena pri 40°C s acetonom kao otapalom.
ekstrakcija, alge, fenoli, flavonoidi, tanini
nije evidentirano
engleski
The effect of the applied extraction method on isolation of bioactive components of the Adriatic seaweeds Ulva lactuca, Dictyota dichotoma andPadina pavonica
nije evidentirano
extraction, seaweeds, phenolics, flavonoids, tannins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
27.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split