Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 957409

Asindetske strukture: koordinacija, subordinacija i tekst


Badurina, Lada
Asindetske strukture: koordinacija, subordinacija i tekst // Sarajevski filološki susreti 4, Zbornik radova, knjiga 1 / Palić, Ismail (ur.).
Sarajevo: Bosansko filološko društvo, 2018. str. 24-38 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Asindetske strukture: koordinacija, subordinacija i tekst
(Asyndetic structures: coordination, subordination and text)

Autori
Badurina, Lada

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Sarajevski filološki susreti 4, Zbornik radova, knjiga 1 / Palić, Ismail - Sarajevo : Bosansko filološko društvo, 2018, 24-38

Skup
Sarajevski filološki susreti 4

Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 22-24. 9. 2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Asindetske strukture ; jukstapozicija ; koordinacija (parataksa) ; subordinacija (hipotaksa) ; tekst
(Asyndetic structures ; juxtaposition ; coordination (parataxis) ; subordination (hypotaxis) ; text)

Sažetak
U prilogu je riječ o asindetskim (bezvezničkim) strukturama. U vezi s njima otvara se nekoliko pitanja. Prvo se tiče odnosa među surečenicama (klauzama) u takvim surečeničnim kompleksima: propituje se naime mogućnost njihova tumačenja s obzirom na dihotomiju koordinacija (parataksa) ~ subordinacija (hipotaksa). U tom će se kontekstu načelno razlikovati dva tipa asindetskih struktura. Jedne su one u kojima se odnos među surečenicama može iskazati bilo eksplicitno koordiniranim bilo eksplicitno subordiniranim strukturama (npr. Pada kiša, izlet je otkazan – Pada kiša, pa je izlet otkazan odnosno Zato što pada kiša, izlet je otkazan ili Budući da pada kiša, izlet je otkazan) ; u drugima međutim ne postoji simetričan odnos među sastavnicama te se ne mogu parafrazirati kao koordinirane strukture (npr. Molim vas, javite se! ili Kažite, jeste li se naspavali). Drugo se pitanje tiče redoslijeda sastavnica u (asindetskim) surečeničnim kompleksima. (Ne)mogućnost permutacije surečenica u (nekim) parataktičkim strukturama (npr. Pritisnuo je papučicu gasa, auto je pojurio, *Auto je pojurio, pritisnuo je papučicu gasa, pa u neku ruku i Izlet je otkazan, pada kiša) navodi na potrebu (re)definiranja koncepta simetričnosti takvih struktura. Ograničenja toga tipa nastojat će se sagledati s obzirom na logičko semantičke i pragmatičke odnose među sastavnicama surečeničnih kompleksa. Napokon, asidentske se strukture razmatraju s obzirom na tekst te se, napose u slučajevima implicitne koordinacije, aktualizira pitanje odnosa složene rečenice i teksta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Lada Badurina, (151112)