Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 957320

Analiza koncentracija lebdećih čestica, ozona i benzena u Kopačkom ritu u razdoblju 2012. - 2017.


Matasović, Brunislav; Kovač-Andrić, Elvira
Analiza koncentracija lebdećih čestica, ozona i benzena u Kopačkom ritu u razdoblju 2012. - 2017. // Zbornik sažetaka 7. simpozija s međunarodnim sudjelovanjem Kopački rit jučer, danas, sutra 2018. / Ozimec, Siniša ; Bogut, Irella ; Rožac, Vlatko ; Stević, Filip ; Popović, Željko ; Bolšec, Boris ; Baković, Adrijana ; Vereš, Marija (ur.).
Tikveš: Javna ustanova "Park prirode Kopački rit", 2018. str. 60-61 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Analiza koncentracija lebdećih čestica, ozona i benzena u Kopačkom ritu u razdoblju 2012. - 2017.
(The Analysis of the Concentration of Particulate Matter, Ozone and Benzene in Kopački rit in the Period 2012 to 2017)

Autori
Matasović, Brunislav ; Kovač-Andrić, Elvira

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 7. simpozija s međunarodnim sudjelovanjem Kopački rit jučer, danas, sutra 2018. / Ozimec, Siniša ; Bogut, Irella ; Rožac, Vlatko ; Stević, Filip ; Popović, Željko ; Bolšec, Boris ; Baković, Adrijana ; Vereš, Marija - Tikveš : Javna ustanova "Park prirode Kopački rit", 2018, 60-61

Skup
Kopački rit - jučer, danas, sutra 2018.

Mjesto i datum
Tikveš, Hrvatska, 27-28.09.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Ozon ; lebdeće čestice ; troposfersko zagađenje ; monitoring ; utjecaj na zdravlje
(Ozone ; particulate matter ; tropospheric pollution ; monitoring ; health issues)

Sažetak
Koncentracija lebdećih čestica (PM10 i PM2.5) i ozona od 2012. povremeno, a od 2014. kontinuirano se mjeri i nadzire na području Kopačkoga rita. Nakon dosadašnjih pojedinačnih analiza ovih zagađivala u određenim mjernim periodima, daje se pregled kroz cijelo ovo razdoblje za sve spojeve. Lebdeće čestice, s obzirom na veličinu, dijelimo na one do 2.5 μm (PM2.5) i one do 10 μm (PM10). Čestice veće od 10 μm ne zadržavaju se u zraku dugo jer ih gravitacija brzo obara na tlo. Njihov negativan utjecaj na ljude najčešće je vezan za probleme s respiratornim sustavom. Veće čestice utječu na gornje, a manje na donje dišne puteve. Ozon, također, utječe na dišne organe s obzirom da se kao plin ponajprije u njima skuplja, a njegovo negativno djelovanje povezano je s njegovim jako oksidativnim svojstvima. Mjerni podaci za lebdeće čestice ne ukazuju na njihov značajan dnevni hod. Najnovija mjerenja pokazuju razine lebdećih čestica unutar propisanih okvira, iako su prva mjerenja za manje čestice davala vrijednosti blizu gornjih granica. Povremeno su očitanja značajno prelazila granične i tolerantne vrijednosti uglavnom tijekom zimskih mjeseci i/ili noću. Postoji vrlo dobra linearna ovisnost između koncentracija PM10 i PM2.5. Koncentracije ozona uglavnom su više u onim godinama kada su koncentracije lebdećih čestica niže uz uobičajeni dnevni hod s maksimumom u rano popodne, a minimumom ujutro pred svitanje. Uzimajući globalno, za jednu je pozadinsku stanicu dnevni hod dosta izražen što može ukazivati na utjecaj zagađenja ozonom iz okolnog područja. Ipak ekstremno visoke vrijednosti volumnih udjela ozona (preko 80 ppb) rijetke su i zabilježene su samo tijekom ljeta. Očekivano, i regularne vrijednosti su veće tijekom ljeta, nego zimi kad su i foto- reakcije u kojima sudjeluje ozon zbog viška sunčeve energije češće. Benzen se mjerio samo u 2015. i 2016. godini i tada nije zamijećeno prelaženje graničnih vrijednosti. Najveće vrijednosti bile su jutarnje te ujesen. Razlog takvih rezultata najvjerojatnije su fotokemijske reakcije. Zbog povremenih prekomjernih izmjerenih vrijednosti potrebno je nastaviti s nadzorom spomenutih zagađivala. Dosad izmjerene vrijednosti uglavnom su unutar zadanih okvira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju