Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ekstrakta komine masline na aktivnost α-amilaze (CROSBI ID 422242)

Ocjenski rad | diplomski rad

Košutić, Mateja Utjecaj ekstrakta komine masline na aktivnost α-amilaze / Vitali Čepo, Dubravka (mentor); Zagreb, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Košutić, Mateja

Vitali Čepo, Dubravka

hrvatski

Utjecaj ekstrakta komine masline na aktivnost α-amilaze

Dijabetes mellitus je metabolički poremećaj kompleksne etiologije okarakteriziran stanjem kronične hiperglikemije s poremećajem metabolizma ugljikohidrata, masti i proteina, što je rezultat nedostatka izlučivanja inzulina i/ili djelovanja inzulina na razini stanice. Jedan od načina regulacije postprandijalne glikemije je usporavanje razgradnje i apsorpcije ugljikohidrata unesenih prehranom, djelovanjem na enzim α-amilazu. Taj način liječenja trenutno je moguć akarbozom koja je inhibitor α-amilaze. U posljednje vrijeme proučavaju se potencijalni novi antidijabetici, bioaktivni spojevi izolirani iz biljaka. Primjena bioaktivnih komponenata sa antidijabetičkim učinkom bila bi osobito korisna kao sastavni dio dijetoterapije pacijenata sa preddijabetesom. Komina masline je čvrsti nusprodukt koji nastaje u proizvodnji maslinovog ulja, i sadrži polifenolne spojeve. U ovom radu ispitan je mogući inhibitorni učinak ekstrakata komine masline na aktivnost α-amilaze. U svrhu dodatnog poboljšanja učinkovitosti nativnog ekstrakta, pripremljeni su i istraženi uzorci inkapsulirani ciklodekstrinima. Sva tri korištena uzorka- nativni, HPB i RAMEB pokazali su inhibitorni učinak na α-amilazu. IC50 vrijednosti redom su iznosile 6.7, 4.5, i 3.2 mg/mL (akarboza 0.04 mg/mL). Ovim istraživanjem pokazano je da ekstrakt komine masline ostvaruje inhibitorni učinak na α-amilazu, tim bolji ako je uklopljen u ciklodekstrine. Ovi bi rezultati mogli poslužiti za daljnja istraživanja, prije svega potvrde i izolaciju spojeva koji su odgovorni za inhibitorni učinak, a potom i razvoj potencijalnih antidijabetika dobivenih iz ekstrakata komine masline.

Komina, α-amilaza, ciklodekstrini, šećerna bolest tipa 2

nije evidentirano

engleski

Olive pomace extract effects on α-amylase activity

nije evidentirano

Pomace, α-amylase, cyclodextrins, diabetes mellitus type 2

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

24.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija