Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Povezanost sadržaja amiloze i zeina kukuruza i proizvodnih svojstava kokoši nesilica (CROSBI ID 422176)

Ocjenski rad | diplomski rad

Horak, Pavel Povezanost sadržaja amiloze i zeina kukuruza i proizvodnih svojstava kokoši nesilica / Kljak, Kristina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Horak, Pavel

Kljak, Kristina

hrvatski

Povezanost sadržaja amiloze i zeina kukuruza i proizvodnih svojstava kokoši nesilica

Kukuruz je najzastupljenije krmivo u hranidbi peradi zbog čega razlike između hibrida mogu utjecati na proizvodne rezultate životinja. Cilj ovog istraživanja je bio istražiti razlike u sadržaju amiloze i zeina različitih hibrida kukuruza te kako te razlike utječu na proizvodna svojstva kokoši nesilica. Ukupno 90 Tetra nesilica je po tri bilo raspoređeno u kaveze koji su zatim prema kompletno nasumičnom planu dodijeljeni hranidbenim tretmanima. Hranidbeni tretmani su se razlikovali jedino u hibridu kukuruza (Bc 572, Kekec, Mejaš, Pajdaš i Riđan i jedan kontrolni). Tijekom proizvodnog pokusa koji je trajao 12 tjedana, pratila se nesivost, prosječni dnevni unos hrane, prosječna masa jaja, dnevna i tjedna jajna masa i konverzija, a na početku, sredini i kraju pokusa nesilice su vagane. Kemijske analize zrna su pokazale značajne razlike u sadržaju amiloze i zeina u ispitivanim hibridima kukuruza (P<0, 0001). Utvrđeni prosječni sadržaj zeina je bio 60, 94 g/kg ST (52, 69–67, 23 g/kg ST), a amiloze 191, 33 g/kg ST (177, 4 – 203, 59 g/kg ST). Hibrid je značajno utjecao na sve proizvodne parametre (P<0, 0001) osim nesivosti te je utvrđena povezanost sadržaja amiloze i zeina i proizvodnih pokazatelja nesilica. Negativna korelacija između sadržaja amiloze u ST i škrobu i prosječnog dnevnog unosa hrane (redom r=-0, 132, P<0, 05 i r=-0, 180, P<0, 01) upućuje da su nesilice hranjene hibridima s nižim sadržajem amiloze konzumirale manje hrane. Nesilice hranjene hibridima s višim omjerom amiloze i amilopektina konzumirale su manje hrane (r=-0, 182, P<0, 001) i imale bolju konverziju (r=-0, 138, P<0, 01), dok je viši sadržaj amilopektina bio povezan s višom prosječnom masom jaja (r=0, 106, P<0, 05). Sadržaj zeina u zrnu ispitivanih hibrida nije značajno utjecao na proizvodna svojstva.

amiloza ; zein ; zrno kukuruza ; kokoši nesilice ; proizvodna svojstva

nije evidentirano

engleski

Relationship between amylose and zein content in maize and production performance of laying hens

nije evidentirano

amylose ; zein ; maize grain ; laying hens ; production performance

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

26.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)